IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercosur изключи Парагвай, без да му налага санкции

Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер изтъква, че Mercosur не вярва в икономическите санкции, защото те никога не вредят на правителствата

10:21 | 30.06.12 г.
<p>
	<em>Протест срещу свалянето на парагвайския президент Фернандо Луго. Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу свалянето на парагвайския президент Фернандо Луго. Снимка: Ройтерс

Латиноамериканският търговски блок Mercosur изключи Парагвай, но няма да налага икономически санкции на страната след свалянето на президента й, съобщи аржентинският президент, цитирана от Асошиейтед прес.

Кристина Фернандес де Кирхнер заяви на срещата на държавните глави от Южноамериканския общ пазар в аржентинския град Мендоса вчера, че демократичният ред е нарушен в Парагвай, защото Конгресът е отстранил Фернандо Луго с бърз процес за два часа, без да му позволи адекватна защита.

Тя обаче уточни, че Mercosur "не вярва в икономическите санкции, защото те никога не вредят на правителствата". "Те винаги ощетяват народите", каза Фернандес.

Парагвай е най-бедната страна в Латинска Америка и всяка икономическа санкция би била катастрофална, понеже половината от търговския й обмен е с останалите страни съоснователки на Mercosur  - Аржентина, Бразилия и Уругвай.

Mercosur не допусна наследника на Луго, бившият вицепрезидент Федерико Франко, да участва в срещата. Отначало Луго бе казал, че ще присъства, за да изложи тезата си през регионалните лидери, но промени решението си. Той се обяви против санкции, които според него ще навредят единствено на обикновените парагвайци.

Фернандес също така съобщи, че асоциираният член Венецуела ще стане пълноправен член на блока от 31 юли. От години страната се опитва да получи този статут, но бе блокирана от парагвайските депутати.

Блокът ще проведе специална среща на 31 юли в Рио де Жанейро, на която присъединяването на Венецуела ще стане окончателно. От Каракас президентът Уго Чавес приветства решението като "поражение за империализма и буржоазните му лакеи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още