IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливие Бланшар: Строгите мерки за икономии се отразяват съществено върху растежа

Страните, въвели най-драстичните планове за понижаване на дефицита имат най-малък растеж, подчертава главният икономист на МВФ

21:12 | 06.12.12 г.
<p>
	Оливие Бланшар. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Оливие Бланшар. Снимка: Архив Ройтерс

Плановете за понижаване на бюджетните дефицити в Европа са оказали значително отражение върху растежа,заяви главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар, цитиран от AFP.

"Намаляването на дефицитите, което засега е разпространено много повече в Европа, отколкото в Съединените щати, се е отразило значително на растежа", изтъкна Бланшар в интервю за американското радио NPR. "Ако разгледате страна по страна, ще стигнете до извода, че страните, въвели най-драстичните планове за понижаване на дефицита имат най-малък растеж", допълни той.

Трите страни от еврозоната, които получиха финансова помощ (Гърция, Португалия и Ирландия), са подложени на драстични мерки за икономии, изисквани от техните международни кредитори, сред които и МВФ. Тези мерки се оспорват все повече и повече, отбелязва AFP.

Като привърженик на по-гъвкава линия в ръководството на МВФ, Бланшар вече призна, че ефектите от строгите икономии върху растежа са били подценени най-вече в Гърция, която е в рецесия за пета поредна година.

Той отбеляза, че е "политически по-лесно" да се увеличават данъците, отколкото да се орязват разходите, но изтъкна, че е трудно да се определи коя от двете мерки е по-ефикасна.

В САЩ администрацията на президента Барак Обама настоява за увеличение на данъците за най-богатите, докато републиканците в Конгреса настояват за орязване на държавните разходи. Без да се позовава специално на ситуацията в САЩ, Оливие Бланшар увери, че "в крайна сметка" намаляването на дефицитите ще дойде едновременно от разходите и от постъпленията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още