IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби икономически данни от Япония вещаят ново вливане на ликвидност

През ноември японското индустриално производство се е свило с 5,8% на годишна база, а потребителските цени са се понижили с 0,1%

13:03 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият японски премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият японски премиер Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Слабите икономически данни от Япония илюстрират предизвикателствата, пред които е изправено новото правителство на страната при съживяването на третата по големина икономика в света, пише BBC. Индустриалното производство се е свило през ноември на фона на продължаващия спад на износа, а потребителските цени също са се понижили -  знак, че дефлацията остава основен проблем пред вътрешното търсене.

Японското министерство на икономиката, търговията и индустрията обяви, че през ноември индустриалното производство в страната се е свило с 1,7% спрямо предходния месец, като на годишна база спадът възлиза на 5,8%. Индустриалното производство е засегнато от пониженото търсене на японски стоки на ключови за страната пазари като еврозоната и Китай.

Силата на японската валута през последните месеци влошава ситуацията за японските износители, тъй като стоките им стават прекалено скъпи за чуждестранните клиенти. Йената все пак поевтиня чувствително през последните седмици, губейки 10% от стойноста си спрямо щатския долар от октомври.

Япония се опитва да подкрепи вътрешното търсене, за да компенсира спада на износа, който се наблюдава вече 6 поредни месеца, но е затруднена от продължаващата от десетилетия дефлация. Тя спъва усилията на японското правителство да стимулира потреблението, тъй като клиентите и бизнесът се опитат да отлагат покупките си в търсене на по-добри сделки на по-късен етап.

По последни данни индексът на основните потребителските цени, който изключва пресните храни, се е понижил с 0,1% на годишна база. „Това е явен сигнал, че дефлацията е дълбоко вкоренена в японската икономика и че намесата на централната банка е неизбежна“, коментира Мартин Шулц от Fujitsu Research Institute.

Японската централна банка е подложена на натиск от новия премиер на страната Шиндзо Абе да предприеме мерки за справяне с дефлацията. Абе призовава банката да удвои заложения инфлационен таван до 2%. По време на предизборната си кампания той предложи централната банка да напечата „неограничено количество йени“, за да повиши потребителските цени.

Според анализатори последният спад на цените вероятно ще увеличи натиска върху банката да предприеме нови монетарни стимули съвсем скоро. „Много вероятно е банката да реагира още през януари“, коментира Шулц. „Японската централна банка може да стане по-агресивна в монетарната си политика, а също така е вероятно да повиши  и заложената инфлационна цел – ясен знак, че ще продължи с интервенциите в краткосрочен план“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още