IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърът на промяната отново помете Египет

Египетската лира се обезцени с близо 9,5% от началото на годината

14:31 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Многохилядните протести в Египет срещу управлението на Мохамед Морси свалиха държавния глава от поста му. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Многохилядните протести в Египет срещу управлението на Мохамед Морси свалиха държавния глава от поста му. Снимка: Ройтерс

Стотици хиляди египетски граждани бяха част от поредната политическа промяна в Египет. Сцената напомни свалянето от власт на Хосни Мубарак през 2011 г. Всичко се повтари отново – този път обаче с помощта на армията.

Пулсиращият ефект от промяната излезе и извън границите на Египет, предава Bloomberg, цитирана от Bulgaria On Air. Цената на суровия петрол скочи до над 100 долара за барел, след като египетската армия свали президента Мохамед Морси само година след първите в историята на африканската страна демократични избори.

Американският лек суров петрол WTI се търгува на най-високите си нива за последните близо 14 месеца. Цената скочи и заради запасите от суровината в САЩ, които се свиха рекордно пред тази година.

Спадът бе подкрепен и от опасенията на инвеститорите, че отстраняването на Морси може да е искрата, която да разпали недоволството и да прекъсне доставките на петрол от Близкия Изток.

Египет контролира Суецкия канал и суецко-средизменоморския тръбопровод – две важни транспортни мрежи, през които минават около 2,25 млн. барела дневно в посока Европа и Северна Америка.

Не само петролният пазар реагира на силовото сваляне на президента на Египет. Златото поскъпна заради спекулациите, че политическото напрежение в африканската страна ще доведе до повишено търсене на активи-убежища.

Ситуацията при египетската валута е мрачна. Египетската лира се обезцени с близо 9,5 на сто от началото на годината. Сривът е най-големият сред валутите в региона след това при сирийската валута.

Търсенето на американски долари на черния пазар в Египет от своя страна се срина, след като кризата хвърли бизнеса и потребителите в паника. Потребителските и корпоративните покупки се свиха до абсолютен минимум, засягащ само стоките от първа необходимост.

На фона на мрачната картина на валутния пазар египетските фондови борси се радват на най-резките си повишения от година насам. Водещият бенчмарк Cairo SE EGX30 скочи със 7 на сто в четвъртък.

Петъчната търговия също върви позитивно, като индикаторът е нагоре със 7,31% до 5334,54 пункта към 14:00 часа българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още