IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава възходящия си тренд

Инвеститорите възвърнаха поразклатеното си доверие в благородния метал след политическата криза в Египет

11:10 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото продължава възходящия си тренд

Ценaтa на златото продължи да се покачва в електронната търговия в четвъртък на фона на размирици в Египет и политическата нестабилност на управляващото мнозинство в Португалия.

Стойността на благородния метал с доставка през август нараства с 2,40 долара, или 0,2%, до 1254,30 долара за тройунция. Ръстът бе предшестван от покачването от 8,50 долара, или 0,7%, отчетенето в сряда на Нюйоркската борса, предава MarketWatch.

Инвеститорите възвърнаха поразклатеното си доверие в благородния метал, след като военен натиск принуди президента на Египет Мохамед Морси да се оттегли от поста му. Стойността на актива намери подкрепа и на фона на политическата криза в Португалия, където двама от ключовите министри в кабинета напуснаха постовете си.

"Скокът на доходността по португалските облигации напомня на предишните кризи в еврозоната, които благоприятстваха стойността на златото", заяви в сряда анализаторът от HSBC Джеймс Стийл.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Португалия скочи до повече от 8% за пръв път от ноември 2012 г., според данните на Tradeweb. Като основна причина за това се разглеждат оставките на финансовия министър Витор Гашпар и на министъра на външните работи Пауло Портас. Доходността достига ниво от 7,2% в четвъртък.

"Кризата в еврозоната в периода 2009-2011 имаше значителен позитивен ефект върху цената на златото. Отпусканите от Фед допълнителни капиталови потоци преориентираха инвеститорите в САЩ към благородния метал", добави още Стийл.

Златото приключи второто тримесечие на 2013 г. със спад от 23% на фона на опасенията, че укрепването на щатската икономика ще стимулира Фед да преустанови месечната си програма за изкупуване на активи още през тази година.

Американските пазари от своя страна ще бъдат затворени в четвъртък по случай Деня на независимостта, като редовната търговия на Нюйоркската фондова борса ще се възобнови в петък.

При електронната търговия с други благородни метали в четвъртък фючърсите върху среброто с доставка през септември отстъпват с 5 цента, или 0,3%, до 19,64 долара за тройунция. Цената на медта с доставка през септември от своя страна е надолу с 2 цента, или 7 на сто, до 3,15 долара за паунд.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври отбелязват ръст от 9,10, или 0,7%, до 1355,90 долара за тройунция, докато паладият с доставка през септември отстъпва с 1,50 долара, или 0,2 на сто, до 684,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още