IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от развиващия се свят живее с под 1,25 долара на ден

Светът е постигнал напредък в изкореняването на крайната бедност, но все още броят на бедните е голям

13:26 | 17.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Светът е постигнал напредък в изкореняването на крайната бедност, но близо един на всеки петима души в развиващите се региони все още живее с по-малко от 1,25 долара на ден, сочи доклад за 2014 на UN Millennium Development Goals (MDG).

Въпреки постигането на целта на MDG за намаляване наполовина на бедността в световен мащаб до 2015 г., напредъкът за намаляването ѝ не е еднакъв във всички региони, разкрива ООН.

„Някои региони като Източна и Югоизточна Азия са изпълнили целта за намаляване наполовина на дела на крайно бедните, докато други региони, например Субсахарска Африка и Южна Азия, все още изостават“, пише в доклада, публикуван в сряда.

В Субсахарска и Южна Африка съответно 48% и 30% от хората живеят с по-малко от 1,25 долара на ден. За сравнение, през 1990 г. този дял е бил съответно 56% и 51%, пише CNBC.

Индия оглавява списъка. Една трета от изключително бедните хора в света живеят в страната. Гражданите ѝ се надяват, че новият ѝ премиер Нарендра Моди ще прокара реформи, които ще съживят икономиката и ще изкарат милиони хора извън зоната на бедността.

За разлика от това Китай е постигнал голям напредък в намаляването на темпа на крайната бедност, която възлиза на 12% спрямо 60% преди две десетилетия. Въпреки забележителния си прогрес Китай се класира на второ място след Индия в списъка на страните с най-голям дял от крайно бедните в световен план – 13%.

„Освен тези гъсто населени страни с голям брой крайно бедни, високи темпове на бедността се срещат често в малки, крехки и засегнати от конфликти страни“, твърдят от ООН.

Нигерия (9%), Бангладеш (5%) и Демократична република Конго (5%) влизат в топ 5. Близо две трети от изключително бедните са живели в тези пет страни през 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
'А колко още ими да се влошават - думи нямам."----------------------Това ми напомня вица за оптимиста и песимиста ... а иначе и моето вътрешно чувство ми "нашепва", че нещата са отишли на по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Може да се окаже, че четвърт век по-късно нещата са се влошили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
В Субсахарска и Южна Африка съответно 48% и 30% от хората живеят с по-малко от 1,25 долара на ден. За сравнение, през 1990 г. този дял е бил съответно 56% и 51%, пише CNBC.---------------------------------------------------За да е пълно и коректно такова сравнение, тр. да се отчита отношението на покупателната способност на 1-н долар през '90-а и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
....и точно тия държави имат съществен ръст в увеличаването на населението на планетата. Ако наблегнат повече на тредът и по-малко на размножаването, няма да са толкова бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
В България дори живееещите с минимална пенсия получават с пъти повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още