IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Целта на ООН за намаляване на бедността наполовина като цяло е постигната

С основен принос е Китай, докато в Африка и Латинска Америка целта за нивото на крайната бедност все още не е постигната

18:20 | 01.03.12 г.
СБ: Целта на ООН за намаляване на бедността наполовина като цяло е постигната

Развиващите се страни изглежда вече са постигнали целта на ООН за намаляване наполовина на нищетата в най-бедните държави до 2015 г., благодарение основно на икономическия бум в Китай, обявиха от Световната банка, цитирани от Ройтерс.

Предварителните данни показват, че развиващите се държави като цяло са постигнали още през 2010 г. първата от 8-те цели на ООН за развитието през настоящото хилядолетие, посочиха от финансовата институция. Тези цели представляват поредица от стъпки, съгласувани от световните лидери в ООН през 2000 г. за борба с бедността, глада и болестите в бедните държави.

Напредъкът се дължи основно на бързия икономически ръст в Китай, помогнал на голяма част от населението на страната да се измъкне от бедността.

Но ако се изключи Китай, броят на хората в развиващия се свят, живеещи в изключителна бедност, достига около 1,1 млрд. души през 2008 г. - колкото и през 1981 г., отчитат от банката.

„Вече сме убедени, че развиващият се свят като цяло е достигнал първата от целите на хилядолетието и това е станало през 2010 г. въпреки кризата“, заяви Мартин Равейон, директор на изследователската група на СБ и водещ автор на доклада.

Разбивката по региони обаче показва, че само Източна Европа, Билзкият Изток и Източна Азия с тихоокеанския регион, включително Китай и Индия, са постигнали целта за ниво на бедността, докато Африка и Латинска Америка все още не са, изтъкват от финансовата институция.

При настоящото темпо на развитие банката смята, че през 2015 г. все още 1 млрд. души ще живеят в изключителна бедност, което означава, че доходите им са под 1,25 долара дневно.

Новите данни на СБ, които са резултат от изследването на 850 домакинства в 130 развиващи се държави, показват, че съотношението на хората, живеещи в изключителна бедност сега е на най-ниското си ниво от 1981 г, когато институцията започна да наблюдава нивата на бедност.

От банката изчисляват, че през 2008 г. около 1,29 млрд. души в развиващите се държави са преживявали с по-малко от 1,25 долара дневно, което е с една трета под онези 1,94 млрд. души през 1981 г., живели при същите условия.

„Това е първият случай, в който наблюдаваме спад на броя на бедните във всички 6 региона, включително и в Централна и Южна Африка“, изтъкна Равейон.

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още