IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди топ рейтинга на Австралия

Кредитната агенция се аргументира с развитата икономика, сигурната политическа рамка и ниския дълг

13:28 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди топ рейтинга на Австралия

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния рейтинг в чуждестранна и местна валута на Австралия на ниво “AAA”. Агенцията се обоснова със статута на страната като един от най-високо оценените емитенти в света, съобщава WBP online.

Fitch Ratings потвърди австралийският дългосрочен рейтинг на ниво “AAA” със стабилна перспектива, цитирайки високо развитата икономика на страната, силното управление и ефективните държавни и социални институции.

„Сигурната политическа рамка, ниското ниво на дълг и свободният обменен курс дават на Австралия възможност да отговори на променящите се икономически условия“, се казва в изявлението на агенцията.

Що се отнася до икономическото представяне на страната, агенцията заяви, че „реалинят ръст на БВП е относително висок спрямо другите страни с рейтинг “AAA” и е по-стабилен, въпреки разчитането на износа на суровини, особено към Китай. Fitch прогнозира, че ръстът на реалния БВП ще се ускори до 3,2% през 2016 г., като нарастващият добив на природни ресурси ще покрие и надмине забавящите се инвестиции в минното дело“.

Докладък също така разглежда развитието на пазара на труда в Австралия, заявявайки, че „слабото вътрешно търсене, заедно с намаляването на разходите в минния сектор е спомогнало за постепенния ръст на безработицата до 6,3% през февруари 2015 г.“

В сряда Централната банка на Австралия спомена, че по-слабата перспектива за пазара на труда от предварително очакваното, заедно с влошената среда за инвестиции, може да доведат до допълнително улесняване на паричната политика през следващите месеци.

През февруари банката намали основния лихвен процент до рекордните 2,25% в опит да подкрепи търсенето в икономиката, след като поддържаше лихвите стабилни година и половина преди това. Един от механизмите, който би могъл да даде на икономиката тласък е по-ниският лихвен процент.

„По-слабият австралийски долар се очаква да помогне на секторите, работещи за износ, но все още е прекалено рано да се каже дали има проблеми със структурната конкурентност“, заяви Fitch.

Що се отнася до тежестта на държавния дълг на страната, агенцията посочи силната позиция на Австралия спрямо другите страни с рейтинг “AAA”. Дългът в момента е 31,8% от БВП. „Fitch прогнозира, че тежестта на публичния дълг на Австралия ще остане значително под този на другите страни с рейтинг “AAA” в средносрочна перспектива дори и при сегашната политика. Въпреки това фискалната позиция на страната е чувствителна към влошаване на икономическите условия, особено без промяна на политическите мерки“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още