IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апелативният съд в САЩ отмени решение по делото между Аржентина и кредиторите ѝ

Според новото решение инвеститорите няма да могат да съдят държавата групово

20:34 | 10.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Апелативният съд в САЩ отмени решение на съдията по делото между Аржентина и кредиторите ѝ, което силно облагодетелстваше притежателите на облигации, след като страната спечели обжалването пред съда, съобщава Bloomberg.

Американският апелативен съд в Ню Йорк отмени решението на окръжния съдия Томас Гриеса, което позволяваше на инвеститорите, държащи осем класа държавни ценни книжа, да съдят държавата групово в опит да накарат Аржентина да плати дълга си. Кредиторите вероятно ще трябва да съдят страната по отделно, което обикновено е доста по-скъпо.

В обосновката си, публикувана в понеделник, апелативният съд заявява, че Гриеса не е взел под внимание по-ранно решение, което му дава ясни указания как да продължи с делото.

Решението е рядка победа за Аржентина във федералните съдилища на САЩ. През миналата година апелативният съд потвърди решението на Гриеса, според което страната не може да се издължи на кредиторите си, съгласили се на преструктурирането на аржентинския дълг, преди да изплати дължимите 1,7 млрд. долара на хедж фондовете, несъгласни с преструктурирането на дълга и водени от NML Capital.

Гриеса е получил „определени инструкции, които не позволяват разширяването на класовете на ищеца“, се твърди още в решението на Апелативния съд.

През 2001 г. Аржентина обяви дефолт по рекордния държавен дълг от 95 млрд. долара и през последните 14 години се опитва да се бори с различните страни, които се опитват да получат дължимото си. По-рано страната поиска от апелативния съд да ограничи инвеститорите, които могат да се включат към дейности с различни класове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още