IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подготвя сухопътна операция в Северна Сирия?

Хиляди войници са струпани по границата, предвижда се създаване на зона за сигурност по линията Джераблус-Азез

11:33 | 14.11.15 г. 1
Турция подготвя сухопътна операция в Северна Сирия?

Турция е струпала на сирийската граница 11-хиляден военен контингент и е привела армията си в повишена бойна готовност, съобщава БНР.

Според информационните източници се подготвя сухопътна операция в Северна Сирия за създаване на зона за сигурност по линията Джераблус-Азез.

Твърди се, че Турция е поставила пред международната коалиция, която осъществява въздушни удари срещу радикалната организация “Ислямска държава”, въпроса за сухопътна операция срещу джихадистите от организацията, но не планира да поеме самостоятелно този риск.

Премиерът Ахмед Давутоглу заяви преди няколко дни, че е необходима добра стратегия за съвместна операция по суша и с удари по въздуха.

В същото време Турция планира в евентуална сухопътна операция в Северна Сирия да участват бойци на Свободната сирийска армия, както и военни подразделения  от араби и тюркмени. Турските военновъздушни сили ще участват във въздушните удари срещу джихадистите заедно с американските изтребители, които ползват базата Инджирлик.

Турция преследва две цели - да прочисти граничната област от ислямистите и да не допусне преминаването на кюрдските сирийски бунтовници, които също счита за врагове.

“Няма да допуснем никой да премине на запад от Ефрат”, заяви турският президент Ердоган, имайки предвид реката, която служи като естествена граница между Турция и областите, завзети от джихадистите.

На срещата на Г20, която ще се състои на 15 и 16 ноември в Анталия, се предвижда турският президент да представи плана на Анкара за бъдещето на Сирия. Турските власти изключват всякаква възможност за оставането на сирийския президент Башар Асад на поста му.

В същото време турски медии разпространиха информацията, че Турция може да предприеме военна операция в Сирия още през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Мдаа, дали без терористичният акт преди изборите в Турция щеше да има мнозинство и такава решителност за сухопътна военна операция в Сирия? Или с други думи дали щяха с такава увереност да ВКАРАТ ДЪРЖАВАТА СИ В ВОЙНА в която загиват реални живи хора?С цената на няколко десетки човека обърнаха вот-а, взеха мнозинство и в момента взимат решения за хиляди животи.Демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още