IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илан Голдфайн е номиниран за ръководител на бразилската централна банка

Кандидатурата на главния икономист на частната Itau Unibanco трябва да бъде одобрена от Сената

19:48 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Илан Голдфайн е номиниран за ръководител на бразилската централна банка

Илан Голдфайн, главен икономист на частната банка Itau Unibanco, е номиниран да оглави централната банка на Бразилия на фона на най-тежката от десетилетия икономическа криза в страната, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Голдфайн ще обяви останалите членове на екипа си, щом ночинацията му бъде одобрена от Сената. Дотогава начело на банката ще остане Алишандри Томбини, който е на поста от 2011 година, при управлението на временно отстранената в момента Дилма Русеф.

Назначението беше обявено от новия бразилския министър на финансите Енрики Мейрелис. Името беше очаквано от пазарите, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Голдфайн, който е от израелски произход, е работил в централната банка като директор, заемал е и различни позиции в Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

"Исках да направя съобщението преди отварянето на пазарите. Голдфайн вече е бил директор по икономическата политика на централната банка от 2000 до 2003 година и е работил с мен", заяви на пресконференция Мейрелис.

Мейрелис стана финансов министър миналата седмица, след като и. д. президентът Мишел Темер встъпи в длъжност. На днешната пресконференция новият министър заяви, че постепенно страната ще си върне доверието на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още