IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните достигат до едногодишен връх

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие нараства с 1,9% през август

17:33 | 08.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Световните цени на храните достигат до едногодишен връх, след като разходите нарастват за всички стоки с  изключение на зърнените култури.

Индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие се увеличава с 1,9% през август, връщайки се обратно към възходящата тенденция, която беше прекъсната през юли за първи път от началото на годината. Това показват данните, публикувани на сайта на Организацията на обединените нации (ООН). 

Разходите за мляко и млечни продукти, растителни масла и захар нарастват, като ценовият индекс на млечните продукти се покачва с 8,6% спрямо юли.

Цената на зърнените култури обаче е намаляла с 3%. Очакванията за рекордна реколта от царевица в САЩ и пренасищането с нискокачествена пшеница - и двете използвани за храна за животни, също задвижват цените надолу.

Организацията повишава прогнозата си за световния добив на зърно с 0,9% през 2016-2017 г. до 2,566 метрични тона, а на пшеницата - с 1,2% до рекордните 740,7 млн. тона, докато зърнените запаси се повишават с 4,5% до 663,7 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още