IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст на Индия се е забавил до 7,1% в последната финансова година

Демонетизацията в страната е довела до недостиг на ликвидност, ширещ се хаос и опашки от хора, опитващи се да заменят старите банкноти

19:17 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на Индия, един от най-бързите в света, се е забавил силно през финансовата 2016-2017 година (1 април - 31 март), белязан от шока от оспорваната парична реформа (т.нар. демонетизация), предаде Франс прес.

Официалната статистика, публикувана днес, сочи, че брутният вътрешен продукт на азиатския демографски гигант с 1,25 милиарда жители се е увеличил със 7,1 процента спрямо предходната година.

Нов метод на изчисление, който според икономистите раздува темповете на растеж, оценява показателя за предходната 2015-2016 г. на 8 процента при 7,9 процента преди това.

Южноазиатската страна е приключила изминалата финансова година с разочароващ растеж от 6,1 процента за четвъртото финансово тримесечие (януари-март).

През есента на 2016 г. националистическото индуистко правителство на Нарендра Моди изтегли от обращение банкнотите от 500 и 1000 рупии - най-високите номинали в страната, които покриваха 86 процента от използваните пари.

Радикалната мярка, критикувана от редица икономисти, бе насочена към борбата с корупцията, заобикалянето на данъчните закони и фалшифицирането на пари.

Мярката доведе до недостиг на ликвидност, ширещ се хаос и опашки от хора, опитващи се да заменят старите банкноти.

Много икономисти и организации понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Индия след инициативата.

Високопоставени представители на властите посочват, че мярката ще наруши икономическата активност, но заявяват, че в дългосрочен план ще бъде ползотворна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още