IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Саудитска Арабия иска ексклузивитет за IPO-то на Aramco

Tadawul е най-голямата регионална борса и е в състояние да поеме целия пакет акции на саудитската петролна компания, заяви изпълнителният директор на борсата

10:43 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсата в Саудитска Арабия е в състояние да поеме целия пакет акции на саудитската петролна компания Aramco в планираното първично публично предлагане (IPO), съобщи изпълнителният директор на борсата Халид ал Хюсан, цитиран от Ройтерс.

Tadawul е най-голямата регионална борса и има основания цялото IPO да мине през нея, коментира още той в интервю за Financial Times и допълни, че е готов да направи "всичко, което се налага", за да получи ексклузивитет в тази операция.

"Това ще промени мястото на фондовата борса и на капиталовия пазар на Саудитска Арабия на световната карта", убеден е Халид ал Хюсан.

Излизането на саудитския енергиен гигант на фондовия пазар е едно от най-очакваните събития в календара за 2018 година и вероятно това ще бъде най-мащабното IPO в историята. Плановете на Рияд са акциите на Aramco да бъдат предложени на местната борса, но и на една или повече от водещите световни пазари - в Лондон или в Ню Йорк.

Преди дни Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че IPO-то на Aramco ще се забави, но властите не потвърдиха тази информация и коментираха, че няма промяна в плановете. Според наблюдатели има вариант Aramco да излезе на местната борса през 2018 година, а излизането на международните пазари да се отложи с поне година.

Според Bloomberg има и сценарий пакет от саудитската компания да бъде предложена директно на стратегически инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още