IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мултимилиарден план за издаване на нови лични карти скара афганистанците

Спорът възникна между пущуни и други етнически групи в страната

21:28 | 08.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мултимилиарден план за издаване на нови електронни лични карти преди изборите в Афганистан предизвика разгорещен дебат и етническа ненавист, събуждайки политическо напрежение, точно когато страната е изправена пред засилени атаки на талибаните, пише Ройтерс.

Спорът е за това как ще бъде определена националността на новите карти, като водещи фигури от някои етнически групи отхвърлят термина "афганистанци".

Политиците от основната етническа група в Афганистан, пущуните, казват, че националностите трябва да бъдат записани като "афганистанци". Но това е термин, който в миналото е бил използван за позоваване на пущуните,  заради което членове на други етнически групи възразяват срещу неговото използване.

Президентът Ашраф Гани, който също е пущун, забави старта на картите и призова за решение.

Спорът предизвика няколко протеста в Кабул на пущуни, призоваващи правителството да не отстъпва пред исканията на други групи.

В Афганистан не са извършвани преброявания от десетилетия, а оценките за числеността на различните групи са спорни. Пущуните и таджиките са двете основни групи, а по-малобройни за хазарите, узбеките и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още