IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба отрече слуховете за скорошно обединение на двете си валути

Датата на очакваното изтегляне от обращание на конвертируемото песо все още не е определена

13:39 | 30.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кубинската централна банка опроверга слуховете, че ще изтегли от обращение една от двете валути, които се използват на острова, съобщи Ройтерс. През последните дни притеснени кубинци се втурнаха да заменят конвертируемите си кубински песо с обикновени песо. 

Датата за началото на толкова очаквания процес на обединение на двете валути все още не е определена, заяви банката в съобщение, публикувано от държавните медии.

През последните няколко седмици се повиши броят на хората, които искат да обменят конвертируемо песо в обикновено песо в банковите клонове или обменните бюра, отбелязва банката, цитирана от БТА. Това се дължи на невярната информация, че през следващите няколко дни конвертируемото песо ще бъде изтеглено от обращение, допълни банката. 

Над две десетилетия в Куба се ползват две валути - песо, в което се изплащат повечето заплати и се купуват местните стоки, и конвертируемо песо, което се използва в туризма, външната търговия, скъпите ресторанти и в магазините с вносни стоки.

През 2011 г. Комунистическата партия под ръководството на Раул Кастро прие план за подобряване на състоянието на икономиката чрез въвеждането на пазарни механизми, включително обединение на валутите. Предвижда се песото да се запази, а конвертируемото песо да остане в историята. 

През декември Кастро каза, че реформата не може да бъде бавена повече, което предизвика спекулации, че обединението на валутите може да бъде обявено преди той да се оттегли от президентския пост на 19 април. Кастро ще остане лидер на партията до 2021 година. 

Централната банка припомни снощи решението на партията на последния й конгрес да гарантира банковите депозити както в чуждестранна валута, така и в конвертируемо и обикновено песо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cido
преди 6 години
Нещо като боновете за кореком преди 90-та година....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още