IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавушоглу: ЕС ще развали диалога, ако наложи допълнителни санкции на Турция

Ако преговорите за присъединяване към блока се активизират, Анкара е готова да изпълни всички критерии, коментира турският външен министър в интервю

17:05 | 23.01.21 г.
<p>
	Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив Ройтерс

Високопоставен дипломат от ЕС коментира, че е скептичен към това обяснение. Според него няма толкова голяма разлика между езика, използван през октомври и декември. Втори дипломат казва, че намира турското обяснение за "изненадващо", подчертавайки, че декемврийският текст "е просто продължение", въпреки че в него лидерите настояват да се държи вратата отворена "и вероятно това е причина за облекчение" на Турция.

Много официални лица в Брюксел все още са скептични към намеренията на Турция и както Борел, така и фон дер Лайен призовават Анкара да направи повече за укрепване на отношенията. Чавушоглу казва, че взаимните усилия трябва да са „трайни“, а не „да има положителен дневен ред за няколко дни или месец“.

Чавушоглу поднови призива на Турция към ЕС да преразгледа и изпълни изцяло сделката от март 2016 г., постигната с Анкара след миграционната криза 2015-2016 г., при която блокът ефективно възложи на Турция управлението на около 3,5 милиона сирийски бежанци. Споразумението включва ангажименти за либерализиране на визовия режим за турските граждани, за модернизация на митническия съюз и „ангажимент за енергизиране на процеса на присъединяване“.

Процесът по присъединяване на Турция към ЕС е на практика замразен от 2018 г. Потенциалното членство на страната в блока е спорен въпрос за страните членки от самото начало, но стана още по-противоречив след турските репресии срещу опонентите на Ердоган след опита за преврат през юли 2016 г.

„Ако успеем да преразгледаме това съвместно изявление, ще продължим да спазваме задълженията си, както в миналото“, казва Мевлют Чавушоглу. „Имаме нужда от по-добро сътрудничество, повече задължения от двете страни и Турция ще направи това. Ако активизираме процеса на достъп до преговорите, Турция ще изпълни всички критерии за отваряне и затваряне на главите“, обещава той.

Сред критериите за присъединяване на Турция към ЕС е върховенството на закона, което е една от проблемните точки за блока. По думите на турския външен министър Турция изпълнява различни реформи. „Сега, независимо от тези отношения с ЕС, ние се фокусираме върху програмата за реформи повече от всякога“, казва той в интервюто.

По думите му сега Анкара работи по плана за действие за правата на човека. Министърът на правосъдието обясни малко от него и каза, че той е почти готов и [има] и стратегия за съдебна реформа [и] други реформи, които са необходими за Турция, за демокрация, за икономика, пояснява Чавушоглу.

Тези реформи „също ще бъдат полезни за промяна на атмосферата, по-специално в Европейския парламент“, въпреки че „не мога да ви обещая, че цялата атмосфера ще бъде променена“, посочва още той.

По време на срещата с Йенс Столтенберг Чавушоглу е защитил закупуването от Анкара на ракетната система S400 от Русия, което разтревожи съюзниците от НАТО и накара САЩ да наложат санкции на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още