IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За някои страни войната в Украйна е добра възможност за икономиката им

Богатите на петрол, газ и други суровини страни ще бъдат подкрепени от растящите цени, но инфлацията ще ужили потребителите и ще забави световната икономика

18:06 | 20.03.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg</em></p>

Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Нашествието на Русия в Украйна може за ускори инфлацията и да подкопае растежа на световната икономика, но няколко страни са на позиция да генерират силни приходи от износ благодарение на растящите цени на енергията и на суровините, пише Wall Street Journal.

Страни като Канада, Австралия и богатият на енергийни ресурси Персийски залив може да се възползват в момент, когато нашествието предизвиква рекордно рали на цените на суровините от петрола и газа до никела и паладия.

Цените нарастват, тъй като инвеститорите смятат, че западните санкции и логистичните проблеми може да задушат изобилните доставки на газ, петрол, зърно, метали и изкуствени торове от Русия, а войната нарушава износа на Украйна и Русия на хранителни стоки като пшеница и слънчоглед.

По-голямата част от света може да загуби икономически от конфликта, тъй като галопиращите цени на храните и енергията се очаква да тласнат нагоре инфлацията от Азия до Европа и САЩ, свивайки бюджетите на домакинствата, точно когато икономиките започнаха да се отърсват от най-лошото от пандемията. Заводите са изправени пред по-високи разходи за суровини и морски товари.

Дори икономиките, които е вероятно да се възползват от по-високите цени на суровините, ще се сблъскат с проблеми с инфлацията, а някои може да не успеят да разширят производството достатъчно бързо, за да извлекат трайна полза от по-високите цени.

„Търговията ни ще нарасне през идните месеци, което ще подкрепи националните ни приходи“, коментира гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу в изявление в Сидни миналата седмица. Той допълни, че по-голямата част от подкрепата ще дойде под формата на по-високи корпоративни печалби и данъчни приходи, но допълни, че очаква растящите цени да изядат част от бюджета на домакинствата и да тласнат нагоре разходите на компаниите извън суровинния сектор. 

Русия е на 11-о място сред най-големите икономики в света и е голям доставчик на енергия за Европа, както и значителен източник на метали, използвани в заводи в цял свят. Тя произвежда около 40% от паладия в света, използван при полупроводниците, около 10% от никела в света, използван в неръждаемата стомана и батериите, и също така е голям производител на алуминий.

Сега страната е подложена на обхватен пакет от финансови санкции от САЩ, ЕС и други страни, които целят да осакатят икономиката ѝ и да я принудят да прекрати действията си в Украйна.

Цената на петрола нараства рязко през последните дни, като международният бенчмарк Брент достигна 130 долара за барел през миналата седмица, най-високото му ниво от юли 2008 г.

Растящите цени на петрола са добра новина за големи производители като Саудитска Арабия, където петролният и газов сектор съставляват около 50% от брутния вътрешен продукт, сочат данни на ОПЕК. Те са добра новина и за Ирак, където петролът финансира 85% от бюджета на страната, по данни на Световната банка.

Ако средната цена на петрола се задържи на ниво от сто долара за барел или по-високо през 2022 г., Саудитска Арабия, например, вероятно ще отчете двуцифрен фискален излишък спрямо дефицит от 4,9% през 2021 г., казва Моника Малик, главен икономист в Търговската банка на Абу Даби. Подобни фискални приходи ще дадат на страната от Персийския залив допълнителни ресурси да финансира мегапроекти като футуристичен град-държава на име Неом, който саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман иска да построи, както и инфраструктура, свързана с икономиката след петрола, включително възобновяеми енергийни източници, износ на амоняк и проекти за улавяне на въглерод.

Растящите цени на петрола дават тласък и на енергийния сектор в САЩ, както и на противници на страната като Иран и Венецуела, които разчитат на петрола, за да запълнят държавната си хазна. Американски доставчици на втечнен газ като Cheniere Energy и Cameron LNG вече доставят рекордни количества от горивото на гладните европейски пазари.

Растящите цени на металите и на други суровини, които произвеждат руснаците, също ще донесат големи приходи на конкурентни производители. Много развиващи се икономики пострадаха от пандемията, като Южна Африка, която е голям производител на паладий, платина, злато и диаманти.

Индонезия и Филипините са на първо и второ място в света сред най-големите производители на никел. Цената на никела към миналата седмица нарасна над три пъти само за седем дни, като в един момент дори достигнаха рекордните 100 хил. долара на метричен тон.

Сред развитите икономики Австралия и Канада изглежда ще се възползват най-много от намаляването на износа на суровини от Русия и Украйна. И двете страни изнасят енергия, пшеница и метали, а Канада е и голям производител на калиев карбонат, както и на олио от канола и семена, използвани за производство на животински фуражи и на алтернативи на слънчогледовото олио.

Консултантската компания Capital Economics прогнозира, че цените на суровините ще тласнат търговския излишък на Канада до най-високото му ниво в историята през март до около 5 млрд. канадски долара или 3,9 млрд. щатски долара.

Русия съобщи, че може да спре износа на торове заради затруднения да го изнася от страната, а санкциите срещу съюзника ѝ Беларус, един от най-големите износители на калиев карбонат, на практика спряха износа на страната за Европа.

 

Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Личи си ,че не си живял през соца. Ако толкова искаш да пробваш организирайте си накое НПО и започнете да довършвате третата лента на Прохода на Републиката (безплатно) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Теб какво те топлят тези неща ,че Русия ще имала още повече танкове и бомби ? Мен и през соца не ме топлеше защото това с НИЩО не помага на обикновенните хора ! Липсваха храни, битова техника (телевизори, компютри) изобщо липса на всичко даже и тоалетна хартия. Та аз лично предпочитам да имам модерна съдомиална, телевизор, компютър, да мога да правя малък бизнес , да пътувам по света, да мога да напиша нещо против властта в този форум и ред други неща ... вместо 108 танка в повече и 28 ядрени бомби още. Надявам се ,че ме разбираш какво ти говоря. Военния напредък в хубаво нещо, но без гражданско приложение е пълна БЕЗМИСЛИЦА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Нали щеше да свърши пшеницата и желязото ,че и редките метали :) Спокойно русофилчета ! Подценявате капитализма. Има и други страни които също се натискат и имат руди :) А относно войната САЩ изобщо не бързат тя да свърши. Ще въоръжават Украйна на час по лъжичка така,че просто да има паритет (да не може да отблъсне руснаците, но и да не загуби) ... и така докато Русия се умори :) Целите са елементарни и това нещо се е случвало вече цели 3 пъти на Русия. Още с ПСВ ... и така до 1990-та. Не знам защо *** ин падна в капана ? Сега той избива рускоговорящи украинци (братя) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
ха-ха-ха-ха-ха! колко си малък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде ззаличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Аз гледах друго, признават че е унищожило военна теника на "нацистите" за 4 млрд долара и 2670 наемници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Valentin13
преди 2 години
гледам американски видеа в момента, признават си Кинжала хиперсоник вчера е унищожил военна техника на НАТО, внесена за помагане на нацистите за 400 млн. долара и 267 наемници от западни страни. така че тази война ще спомогне за развитие на електрониката, кибернетиката и още много висши технологии. абе Русия отде ги разбира тези науки?! Кинжал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
става ... докат не спрат тока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Малко работата тоя път е друга Тоя дето изкяри някога ,сега ще излезе бая на зян Дано догодина ,да можем пак да си контактуваме Ще видиш какво имам предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още