IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За някои страни войната в Украйна е добра възможност за икономиката им

Богатите на петрол, газ и други суровини страни ще бъдат подкрепени от растящите цени, но инфлацията ще ужили потребителите и ще забави световната икономика

18:06 | 20.03.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg</em></p>

Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Говорител на канадския гигант за изкуствени торове Nutrien съобщава, че очаква той да увеличи производството си на калиев карбонат тази година със 700 хил. метрични тона спрямо 13,6 млн. метрични тона, произведени през 2021 г. Nutrient ще гарантира, че „клиентите ще получат каквото им е необходимо“, допълни той. Книжата на компанията са поскъпнали с около 30%, откакто започна войната.

Въпреки всичко задоволяването на световното търсене на фона на нарушените доставки няма да е лесно и ще се прибави към натиска върху инфлацията. Канадските зърнопроизводители имат ограничени възможности да помогнат за компенсирането на нарушенията в Украйна, защото се възстановяват от слаб добив миналата година. Много канадски производители на пшеница и канола са продали предварително планирания си добив за 2022 г., тъй като се стремят да се възстановят финансово от големите спадове на производството заради суша в Западна Канада, казва Дейв Куист, изпълнителен директор на Западноканадските производители на пшеница.

Наличностите от пшеница и канола в Канада са намалели с около 40% до края на миналата година, сочат данните на Канадската статистическа служба. Куист казва, че наличностите, които не са продадени предварително, трудно биха стигнали обичайните купувачи на украинска пшеница и канола в региона.

Канада има четвъртите по големина запаси от петрол в света, но производителите в страната не инвестират в нови проекти заради общественото и регулаторното противопоставяне по екологични причини.

Икономисти предупреждават, че дори износителите на суровини да се възползват от растящите цени на износа си, общите икономически последици ще бъдат притъпени от инфлацията за местните потребители. Филипините, например, произвеждат много никел, но внасят много енергия, което прави страната особено чувствителна към международните цени на петрола, по данни на Citi.

Египет е производител на газ, но страната също така е най-големият в света вносител на пшеница, като получава по-голямата част от нея от Украйна и Русия. Ако цената на пшеницата се повиши с 50% тази година, разходите за внос на Египет ще се увеличат с около 0,2% от БВП, показват данни на Capital Economics.

БВП на Канада ще нарасне с 0,2% заради конфликта, но лихвите вероятно също се ще увеличат до 2% тази година спрямо настоящото им ниво от 0,5%, сочат данни на BofA Securities.

Извън Русия и Украйна най-големят икономически удар от войната вероятно ще бъде усетен в Европа, която е най-близо до конфликта и разчита силно на руска енергия. ЕС, който получава 40% от природния си газ от Русия, няма противовес с голям местен сектор на суровини, който да се възползва от сегашните по-високи печалби.

Американската икономика вероятно ще се представи по-добре заради ролята ѝ като водещ производител на петрол и все още значителните спестявания на домакинствата, но дори там ударът от инфлацията вероятно ще натежи върху разходите на потребителите и на растежа. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в началото на март пред конгресмените, че ще предложи увеличение на лихвите с четвърт процентен пункт на заседанието на централната банка тази седмица, с което на практика сложи край на спекулациите за по-голямо повишение.

Много зависи от това докога ще продължи войната в Украйна и дали отношенията между Русия и Запада ще станат още по-лоши.

„Ако напрежението се запази и ескалира още, може да се наложи прогнозите за забавяне на растежа тази година да бъдат деноминирани в процентни пунктове“, коментират икономистите от Citi Натан Шийтс и Арън Лиу в оценка на възможните икономически последици от конфликта.

„В същото време, ако напрежението се успокои през идните месеци, има възможност световната икономика да се възстанови и дори да компенсира част от загубите“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Изпълнени отново с надежди говежди.За края на долара и на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
jojoba70
преди 2 години
Определено за Русия войната в Украйна не е добра възможност за икономиката и. Ще чакам коментари в края на лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
4un4o.
преди 2 години
СПОРЕД ВАС ФОРУМЦИ модито-форумец KEEP_CALM кур8а ли е или пед3раст ?Аз гласувам и за двете хяхяхяхя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Денонощно присъствие на групата празноглави тpoлове копейници. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
щото българския ти е втори език, българската дума е буре ... барел=буре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
е , вече става "юани за бидон"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Начи саудитските арапи не вдигат телефона на Бидон-я, търгуват нефт в юани и сега се срешнали с Башар Асад !! Какъв шамар за янки и пудели !! Вай, вай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
Petar2015
преди 2 години
Защо цената на петрола се мери в долари за Барел? Ако това е английската дума за "варел", не трябва ли да пишем "долара за варел"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Оркестъра: https://youtu.be/u2796eMVSBE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
топли ме това, че високомерния недосегаемия запад най-после ще си получи заслуженото. САЩ дълги години си разкарваше коня където си иска и никой не им се противеше. Накратко - предпочитам един по-справедлив свят отколкото безмислените неща които ти изреждаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още