IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За някои страни войната в Украйна е добра възможност за икономиката им

Богатите на петрол, газ и други суровини страни ще бъдат подкрепени от растящите цени, но инфлацията ще ужили потребителите и ще забави световната икономика

18:06 | 20.03.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg</em></p>

Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Говорител на канадския гигант за изкуствени торове Nutrien съобщава, че очаква той да увеличи производството си на калиев карбонат тази година със 700 хил. метрични тона спрямо 13,6 млн. метрични тона, произведени през 2021 г. Nutrient ще гарантира, че „клиентите ще получат каквото им е необходимо“, допълни той. Книжата на компанията са поскъпнали с около 30%, откакто започна войната.

Въпреки всичко задоволяването на световното търсене на фона на нарушените доставки няма да е лесно и ще се прибави към натиска върху инфлацията. Канадските зърнопроизводители имат ограничени възможности да помогнат за компенсирането на нарушенията в Украйна, защото се възстановяват от слаб добив миналата година. Много канадски производители на пшеница и канола са продали предварително планирания си добив за 2022 г., тъй като се стремят да се възстановят финансово от големите спадове на производството заради суша в Западна Канада, казва Дейв Куист, изпълнителен директор на Западноканадските производители на пшеница.

Наличностите от пшеница и канола в Канада са намалели с около 40% до края на миналата година, сочат данните на Канадската статистическа служба. Куист казва, че наличностите, които не са продадени предварително, трудно биха стигнали обичайните купувачи на украинска пшеница и канола в региона.

Канада има четвъртите по големина запаси от петрол в света, но производителите в страната не инвестират в нови проекти заради общественото и регулаторното противопоставяне по екологични причини.

Икономисти предупреждават, че дори износителите на суровини да се възползват от растящите цени на износа си, общите икономически последици ще бъдат притъпени от инфлацията за местните потребители. Филипините, например, произвеждат много никел, но внасят много енергия, което прави страната особено чувствителна към международните цени на петрола, по данни на Citi.

Египет е производител на газ, но страната също така е най-големият в света вносител на пшеница, като получава по-голямата част от нея от Украйна и Русия. Ако цената на пшеницата се повиши с 50% тази година, разходите за внос на Египет ще се увеличат с около 0,2% от БВП, показват данни на Capital Economics.

БВП на Канада ще нарасне с 0,2% заради конфликта, но лихвите вероятно също се ще увеличат до 2% тази година спрямо настоящото им ниво от 0,5%, сочат данни на BofA Securities.

Извън Русия и Украйна най-големят икономически удар от войната вероятно ще бъде усетен в Европа, която е най-близо до конфликта и разчита силно на руска енергия. ЕС, който получава 40% от природния си газ от Русия, няма противовес с голям местен сектор на суровини, който да се възползва от сегашните по-високи печалби.

Американската икономика вероятно ще се представи по-добре заради ролята ѝ като водещ производител на петрол и все още значителните спестявания на домакинствата, но дори там ударът от инфлацията вероятно ще натежи върху разходите на потребителите и на растежа. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в началото на март пред конгресмените, че ще предложи увеличение на лихвите с четвърт процентен пункт на заседанието на централната банка тази седмица, с което на практика сложи край на спекулациите за по-голямо повишение.

Много зависи от това докога ще продължи войната в Украйна и дали отношенията между Русия и Запада ще станат още по-лоши.

„Ако напрежението се запази и ескалира още, може да се наложи прогнозите за забавяне на растежа тази година да бъдат деноминирани в процентни пунктове“, коментират икономистите от Citi Натан Шийтс и Арън Лиу в оценка на възможните икономически последици от конфликта.

„В същото време, ако напрежението се успокои през идните месеци, има възможност световната икономика да се възстанови и дори да компенсира част от загубите“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Личи си ,че не си живял през соца. Ако толкова искаш да пробваш организирайте си накое НПО и започнете да довършвате третата лента на Прохода на Републиката (безплатно) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Теб какво те топлят тези неща ,че Русия ще имала още повече танкове и бомби ? Мен и през соца не ме топлеше защото това с НИЩО не помага на обикновенните хора ! Липсваха храни, битова техника (телевизори, компютри) изобщо липса на всичко даже и тоалетна хартия. Та аз лично предпочитам да имам модерна съдомиална, телевизор, компютър, да мога да правя малък бизнес , да пътувам по света, да мога да напиша нещо против властта в този форум и ред други неща ... вместо 108 танка в повече и 28 ядрени бомби още. Надявам се ,че ме разбираш какво ти говоря. Военния напредък в хубаво нещо, но без гражданско приложение е пълна БЕЗМИСЛИЦА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Нали щеше да свърши пшеницата и желязото ,че и редките метали :) Спокойно русофилчета ! Подценявате капитализма. Има и други страни които също се натискат и имат руди :) А относно войната САЩ изобщо не бързат тя да свърши. Ще въоръжават Украйна на час по лъжичка така,че просто да има паритет (да не може да отблъсне руснаците, но и да не загуби) ... и така докато Русия се умори :) Целите са елементарни и това нещо се е случвало вече цели 3 пъти на Русия. Още с ПСВ ... и така до 1990-та. Не знам защо *** ин падна в капана ? Сега той избива рускоговорящи украинци (братя) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
ха-ха-ха-ха-ха! колко си малък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
русия трябва да бъде ззаличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Аз гледах друго, признават че е унищожило военна теника на "нацистите" за 4 млрд долара и 2670 наемници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Valentin13
преди 2 години
гледам американски видеа в момента, признават си Кинжала хиперсоник вчера е унищожил военна техника на НАТО, внесена за помагане на нацистите за 400 млн. долара и 267 наемници от западни страни. така че тази война ще спомогне за развитие на електрониката, кибернетиката и още много висши технологии. абе Русия отде ги разбира тези науки?! Кинжал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
става ... докат не спрат тока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Малко работата тоя път е друга Тоя дето изкяри някога ,сега ще излезе бая на зян Дано догодина ,да можем пак да си контактуваме Ще видиш какво имам предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още