IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесопласт отчете 44% ръст на приходите от продажби през второто тримесечие

Дружеството е удвоило продажбите на шперплат за износ през първото полугодие на годишна база

10:37 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лесопласт отчете 44% ръст на приходите от продажби през второто тримесечие

Приходите от продажби на Лесопласт АД за второто тримесечие на годината нарастват с 44% на годишна база до 10,3 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ.

През първото тримесечие на 2010 приходите се увеличиха с 3,1% до 6,8 млн. лв. (първото повишение на годишна база след девет тримесечия на спад), а за цялото първо полугодие на настоящата година се отчита ръст от 25% на годишна база до 17,2 млн. лв.

Компанията отчита нетна печалба за второто тримесечие в размер на 449 хил. лв. при загуба от 95 хил. лв. за същия период на миналата година.

През първото тримесечие бе отчетена загуба от 85 хил. лв. при печалба от 153 хил. лв. година преди това. За първото полугодие на 2010 печалбата е 364 хил. лв. при положителен финансов резултат от 58 хил. лв. година по-рано.

През миналата година приходите от продажби на дружеството спаднаха с 33% до 31,9 млн. лв., а печалбата намаля с 59% до 274 хил. лв.

Приходите от продажба на шперплат за полугодието се увеличават с 56% на годишна база до 9,7 млн. лв., като износът се удвоява до 8 млн. лв. Очевидно е, че има оживление на външния пазар на шперплат, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Проблем през второто тримесечие обаче се е оказало снабдяването на завода за шперплат със суровина, се казва още там. Въпреки значително увеличените поръчки поради различни причини е било затруднено снабдяването с тополи трупи и фурнир.

Приходите от продажби на дървесно-влакнести плочи (ДВП или фазер) – другото основно направление в дейността на Лесопласт, намаляват с 2% за полугодието на годишна база до 7,1 млн. лв., като износът се повишава с 1,6% до 5,9 млн. лв.

Като цяло делът на износа в общите приходи от продажба на продукция се е увеличил до 83% през първата половина на 2010 спрямо 73% за същия период на миналата година.

През второто тримесечие на годината са били закупени дълготрайни материални активи (ДМА) на стойност 105 хил. лв. и е започнало оборудването на нов цех за производство на елементи за щайги, се казва още в доклада за дейността.

Последната сделка с акциите на Лесопласт на БФБ е от 24 юни на цена 23 лв., което представлява понижение от 4,2% от началото на годината и ръст от 15% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 9,3 млн. лв.  

Свързани компании:

Велде България АД (Лесопласт АД)(4L5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още