IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК образува производство срещу акционери на БАКБ

Комисията ще разследва Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг за придобиване на контрол върху банката

12:51 | 05.07.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
КЗК образува производство срещу акционери на БАКБ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за евентуално извършено нарушение на чл. 24, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) от Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, изразяващо се в придобиването на контрол върху „Българо-американска кредитна банка” АД.    
                     
Решението, което не подлежи на обжалване, е било взето на 30 юни и е публикувано вчера на сайта на Комисията.

С решение от 9 юни КЗК разреши “Сиесайеф” АД, гр. София да придобие контрол по смисъла на чл. 22, ал. 1, т. 2 от ЗЗК върху “Българо-американска кредитна банка” АД, София (БАКБ) чрез закупуване на 49,99% от капитала на банката.

В хода на оценката и на база представената информация и доказателства към уведомлението (акционерна структура на капитала на банката и приложения Устав) КЗК е установила, че след осъществяване на концентрацията „Сиесайеф” АД ще упражнява самостоятелен отрицателен контрол върху БАКБ.

На 24 юни в КЗК е постъпило писмо от „Сиесайеф” АД, в което се посочва, че на последното Общо събрание на акционерите на БАКБ, проведено на 1 юни, акционерите Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг са действали съгласувано при вземането на решение за освобождаването на г-н Джералд Бърн като член на Надзорния съвет.

Съгласно приложените към писмото доказателства, трите дружества се представляват от едно и също лице – Джейсън Кук, и същите са блокирали предложените промени в Устава на банката и в плана за нейната капитализация. По данни от „Сиесайеф” АД горепосочените дружества се контролират от едно и също лице, а именно Робърт Кьонинсбергер, т. е. между тях е налице свързаност.

„Сиесайеф” АД посочва, че в исторически план на провежданите общи събрания и с оглед среднорегистрирания на тях кворум от 80-86%, трите дружества са упражнявали контрол на фактическа основа, тъй като са разполагали с блокираща квота акции.

Твърди се също, че след издаване на решението на КЗК, с което се разрешава придобиването на контрол от страна на „Сиесайеф” АД върху БАКБ, трите дружества притежават към настоящия момент общо повече от 33% от капитала на банката. В резултат на това обстоятелство същите са постигнали стабилно мнозинство, надхвърлящо 1/3 от представените на проведеното на 1 юни Общо събрание акции.

Съгласно действащия Устав на банката, стратегическите решения, в конкретния случай избор на членове на Надзорния съвет, се приемат с мнозинство от 2/3 от представения капитал. Следователно с увеличаване на капиталовото си участие трите дружества са разполагали с блокираща квота от представените на ОС акции, посочват от КЗК.

С оглед на всичко изложено в писмото, към Комисията е отправена молба да се самосезира за евентуално упражняване на контрол от страна на акционерите Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг върху БАКБ, като на основание чл. 82, ал. 5 от ЗЗК да се забрани извършването на всякакви фактически и правни действия от тяхна страна.

В резултат на изложените обстоятелства за КЗК възникват основателни съмнения относно независимостта между трите дружества, която поражда и предприемането на последваща координация на техните действия като акционери при вземането на стратегически решения, свързани с дейността на БАКБ.

В случай, че е налице съгласуваност на действията на Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, за да се определи съществуване на контрол на фактическа основа, е необходимо да се анализират протоколите от общите събрания на БАКБ за период от поне три години назад, през който ако въпросните три дружества са гласували в стабилна коалиция, може да бъде прието, че те заедно оказват влияние върху търговското поведение на БАКБ, уточняват от комисията.

При разпределение на акционерния капитал понастоящем, както се твърди в писмото, а именно 49,99% собственост на Сиесайеф и повече от 33% общо притежавани от Грамърси Имърджинг Маркет фънд, Грамърси Селект Мастер Фънд и Дейтън Инвестмънтс Холдинг, би могло да се предположи, че върху БАКБ е бил и се упражнява съвместен контрол, смятат от КЗК.

Това, от своя страна, би позволило на трите дружества да упражняват решаващо влияние върху банката и следователно води до трансформация във вида на упражнявания контрол, т.е. преминаване от отрицателен самостоятелен към съвместен контрол, допускат от регулаторния орган.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Чърчил
преди 12 години
т.е. никой друг освен "наши хора" няма право да контролира квото и да е, нищо че си е платил. пълна порнография :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
А да - и как става този номер - придобиваш контрол върху нещо, без да имаш дори половината от него? Или законите в Р България позволяват това? Или просто с решение от 9-ти юни КЗК не разрешава на Сиесайеф АД, гр. София да придобие контрол по смисъла на чл. 22, ал. 1, т. 2 от ЗЗК върху Българо-американска кредитна банка АД, София (БАКБ) чрез закупуване на 49,99% от капитала на банката, а само върху 49,99% от капитала на банката - кое е вярното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
И аз очаквам същото. И защо едно дружество на едно лице, да може да държи 49,99%, а три дружества държащи общо 33% да не могат да са на едно лице и това едно лице да няма право да управлява 33% от акциите било чрез едно или чрез 3 дружества...много страна логика на Сиесайеф АД. Явно някой не иска да слушка:)А и Сиесайеф АД все пак държат под 50%,така че какви претенции могат да имат, след като дори нямат 50% + 1 акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Очаквам и полицейска акция "НЕСЪГЛАСНИТЕ ДА ПРОДАВАТ" ( на Цветелина Бориславова)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още