IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ се повишиха след срещата за дълговата криза в еврозоната

Ще продължим да очакваме стабилизиращи отчети при експортните компании с успокояването на външната макро среда, коментира Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

17:10 | 27.10.11 г.
Индексите на БФБ се повишиха след срещата за дълговата криза в еврозоната

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, увеличи стойността си с 0,3% по време на днешната сесия до ниво от 343,68 пункта. Ценово претегленият BG40 е нагоре с 0,4% до 114,61 пункта, а равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,3% до 283,17 пункта.

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,8% до 49,56 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, записа ръст с 0,5% до 94,91 пункта.

„В последните дни думите еврофил и еврофоб придобиха едно по-частно значение, насочено към самата европейска валута, в защита на която се достигна до очаквания за еквиваленти на война. При цялото това нагнетено напрежение нямаше как дългоочакваното решение да не успокои пазарите, особено когато се обещават на разположение около 1 трилион евро“, заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

„Въпросът е какво следва. Ревизирането на прогнозите за световен ръст е неизбежно, но това очакване вече се отрази в цените по фондовите пазари, т.е. логично е инвеститорите да гледат по-ведро в оценките си, но рискът да “успокоим” системата без да я променим си е на дневен ред“, коментира той.

„Относно българските компании, ще продължим да очакваме стабилизиращи отчети при експортните дружества с очакваното успокояване на външната макро среда, което да се надяваме ще е по-дългосрочно, за да видим и свеж полъх в чисто локалните бизнеси“, допълни Иванов.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,069 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 743 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 317 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 9 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) - 113 хил. лв.,  Софарма (-0,1%) - 106 хил. лв. и Лавена (+20%) - 81 хил. лв. При още 12 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

В днешната сесия се търгуваха общо 68 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 36/24, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Лавена (+20%) и Софарма билдингс АДСИЦ (+19,2%), а най-много поевтиняха книжата на Първа инвестиционна банка (-4,1%).

При слаб оборот книжата на Специализирани бизнес системи поскъпнаха с 40%, а тези на Химмаш се понижиха с 11 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още