IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите акции на БАКБ ще се търгуват на борсата от 22 ноември

На 11 ноември КФН вписа акциите в регистъра си, като въпросът е дали предстои търгово предложение от мажоритаря

18:14 | 18.11.11 г. 6
Новите акции на БАКБ ще се търгуват на борсата от 22 ноември

Новите акции на БАКБ ще се търгуват от 22 ноември 2011 г., съобщи БФБ-София. Капиталът на банката бе увеличен от 12 624 725 акции на 24 691 313 акции, чрез издаването на 12 066 588 акции с емисионна цена на акция от 4 лв.

Банката привлече 48,3 млн. лв., като увеличението бе успешно на 96%. В резултат на увеличението, основният собственик СИЕСАЙЕФ АД увеличи дела си от 49,99% на 56,37%.

Въпросът е обаче дали СИЕСАЙЕФ АД ще отправи търгово предложение или ще продаде част от акциите в 14-дневен срок, минавайки отново под прага от 50%.

КФН вписа новите акции на БАКБ в регистъра си на 11 ноември, като няма много практика, но вероятно акциите трябва да бъдат продадени до 25 ноември, ако няма да има търгово предложение.

Ако ще има, вероятно търговата цена трябва да е поне 4 лв./акция, тъй като това е цената, платена от търговия предложител, като ако към нея се добавят и 5 ст., платени за всяко право, тя ще достигне 4,05 лв./акция.

Вероятно през следващата седмица ще видим дали ще има търгово предложение или не. Възможно е обаче наличието на търгово да бъде оповестно едва когато КФН наложи временна забрана или го одобри, което може да отнеме доста време.

Такова информационно забавяне имаше при Фонд за земеделска земя Мел инвест АДСИЦ, където Вентчър Екуити България АД премина границата от 90% на 16 септември 2011 г. и трябваше да падне под нея или да отправи търгово предложение в срок от 14 дни.

Над месец по-късно се разбра, че има внесено в КФН търгово предложение, след като на 21 октомври КФН наложи временна забрана, а на 3 ноември 2011 г. търговото предложение към акционерите на ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ беше одобрено.

Информационен вакуум имаше и при търгово предложение за акции на Оргахим АД в началото на 2010 г.

Междувременно Българо-американска кредитна банка АД отчете намаление на загубата до 2,44 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. спрямо загуба от 13,25 млн. лв. за съпоставимия период на миналата година.

Последната сделка с акции на БАКБ е при цена от 3,84 лв. за акция и 94,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 12 години
Не мисля, че ще има... По скоро ми се привижда следващо увеличение на капитала... :), но ще поживеем ще видим... Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
Как мислите дали ще има търгово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Vilier
преди 12 години
И моето мнение не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
По принцип не правех конкретно сравнение, а по скоро само сравнявах поведението на цената при трейса с това което според мен ще се случи с цената при БАКБ... Следил съм бегло банката ни това, което ми прави лошо впечатление е че имат наистина много лоши кредити, а в същото време привличат скъп ресурс от депозити. Картинката, като цяло не се оправя въпреки увеличението. Не бих се учудил, ако има следващо увеличение на капитала и отписване на лоши кредити. Разбира се надявам се да не съм прав, но това е личното ми мнение и не е препоръка покупка или продажба на ЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 12 години
Е. Как търсите аналогия с Трейс, при положение, че там имаше дивидент в акции и 2-3 месеца 90% от капитала не се търгуваше, което чисто математически води до изкривяване на цената, ако приемем че търсенето е константа, а предлагането с 90% по-малко. А при БАКБ има увеличение с паричнив вноски, тоест за новите акции са плащани по 4 лв./акция.Доста различни случаи.Не е препоръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Мажоритаря
преди 12 години
Да разбирам, че от понеделник слагаме ските и като при Трейса... Не е препоръка... :X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още