IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешението за подкрепа на ПИБ изстреля акциите й с 27%

Повишението на борсовите индекси днес беше очаквано предвид прибързаните разпродажби в петък, коментира Стефан Силянов от Селект Асет Мениджмънт

18:07 | 30.06.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разрешението за подкрепа на ПИБ изстреля акциите й с 27%

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, скочи с 5,8% днес до ниво от 551,41 пункта, поведен от възстановяването при ПИБ (+27%), чиито акции получиха подкрепа от решението на ЕК да одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България, посочвайки атаките срещу ПИБ от петък. Не става дума за средства, които ще бъдат отпуснати от Брюксел обаче, а за кредитна линия със средства на българското правителство.

С двуцифрени ръстове в SOFIX бяха още Булгартабак (+19%) и ЦКБ (+14%), следвани от Химимпорт (+9,5%), Зърнени Храни България (+8,5%) и ИХ България (+8%). Другите индекси също нараснаха, както следва: BGBX40 (+5,8%) до 108,01 пункта, BGTR30 (+5,3%) до 408,26 пункта и BGREIT (+1%) до 94,25 пункта.

"Днес българските борсови индекси регистрираха високи ръстове. Сесията отчасти повтори търговията седмица по-рано, поради идентична инвеститорска реакция, свързана главно със събитията от последните два петъка. В последните дни управляващите органи основателно защитаваха стабилността на банкова система у нас и след вчерашния успокоителен сигнал, съгласуван с Европейската комисия, реакцията на пазарните участници се отрази в позитивна промяна в стойността на акциите. Повишението на индексите днес беше очаквано предвид прибързаните разпродажби в петък. Положителното за борсата беше, че на пазара се реализираха нетипично високи обеми за последните години, което може би ще събуди активността на инвеститорите в средносрочен план. Въпреки това ситуацията в страната остава колеблива предвид променливите настроения сред населението, породено от волатилната политическа и икономическа обстановка през последните месеци", коментира за Investor.bg Стефан Силянов, експерт Управление на риска в УД Селект Асет Мениджмънт ЕАД.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 1,633 млн. лв., като с оборот над 100 хил. са Химимпорт - 405 хил., ПИБ – 272 хил. и ЦКБ – 177 хил.

По време на сесията имаше сключени сделки с 83 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 63/6, а при 14 позиции няма промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лева с най-голям ръст след ПИБ и Булгартабак са Синергон (+14,3%), Агрия Груп (+14,3%) и ЦКБ (+13,8%), а губещи нямаше.  

Книжата на Златен Лев Холдинг скочиха с 15%, след като Общото събрание на холдинга днес е гласувало дивидент за 2013 г. в общ размер на 972 хил. лв., или по 0,15 лв. бруто за една акция.

Акциите на Еврохолд нараснаха с 4,2%. Консолидираната печалба за 2013 г. се увеличава с 1,16 млн. лв. до 2,28 млн. лв. в одитирания отчет на холдинга, но одиторът обръща внимание на положителната репутация.

Книжата на Монбат поскъпнаха с 3,6%. Общото събрание на дружеството е гласувало разпределянето на 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г., като за първи път правото на глас в българска публична компания е било упражнено от акционери преди събранието чрез кореспонденция.

Акциите на Проучване и добив на нефт и газ се повишиха с 2,2%. Дружеството предлага дивидент от 1,10 лв. на акция, като сумата представлява близо 95% от печалбата на дружеството за миналата година.

Книжата на Албена останаха на практика без промяна. Общото събрание на дружеството е гласувало предложението за дивидент от 0,50 лв. на ценна книга за 2013 г.

Днес нямаше сделки с акциите на ФеърПлей Пропъртис. Общото събрание на АДСИЦ-а гласува обратния сплит. Дружеството планира двойно намаление на основния си капитал.

Инвеститорите на БФБ днес бяха окуражени от категоричната реакция на политиците от вчера в подкрепа на банките и финансовата стабилност в страната. През уикенда от ДАНС бяха задържани лица заради действия, насочени срещу банковата стабилност, като срещу двама души вече е започнало досъдебно производство. Днес БНБ поиска затвор за всяване на банкова паникаКФН пък извършва проверки за подвеждащи информации относно КТБ, ПИБ и Булгартабак. 

За успокояването на пазара допринася и насрочената вчера дата за предсрочни избори (5 октомври) след консултациите при президента между парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в ЕП. Парламентът ще бъде разпуснат на 6 август и ще бъде назначено служебно правителство.

На ниво от 3,60 лв. за брой акциите на Първа инвестиционна банка почти възстановиха нивото от четвъртък (3,74 лв.) - ден преди криминалната атака срещу банката в петък, след която тя изгуби четвърт от борсовата си капитализация.

От днес ПИБ работи с обичайното си работно време, след като в петък затвори в 15:00. Първа инвестиционна банка разполага с достатъчно пари в брой, за да посрещне нуждите на клиентите, съобщиха от банката.

В подкрепа на банковата стабилност БНБ днес следобед взе решение да свали обезпечението по кредити за банки до 110% от досегашните 125%. Същевременно централната банка намали лихвите по депозитите в КТБ, която е под специалния й надзор, приравнявайки ги към средните за страната за месец май.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
А в същото време не достигат средства (ПАК от този същия БЮДЖЕТ) за здравеопазване, образование .... за МВР дори !След някоя и друга седмица, когато сме зле .... вместо Спешна Помощ ще викаме .... (това трябваше да е смешно) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
evrodeputat
преди 9 години
Човек ти продължаваш да задаваш глупави въпроси! Преди 2-3 седмици или месец акциите на банката се търгуваха на почти едни и същи показатели. Акциите се сринаха в петък с 27% и днес се възстановиха със същият процент!А това кой е купувал и кой продавал преди 2-3 седмици при едни и същи показатели няма никакво значение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Кой е купувал през последните 2-3 седмици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
evrodeputat
преди 9 години
SS-23 сериозно бъркаш дневният оборот е 271 532лв..Между първата покупка/продажба и последната покупка/продажба разликата да е 27% което като сума 73 313.64лв. Нали ти е ясно, че цялата какафония не е заради този марж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
опаааа! 27% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ето къде било заровено кучето! сега остава да разберем кой е купил акции миналата седмица и мвр ше трябва да се извини на всички арестувани до момента!тъй се правят пари и се избиват лоши кредити! "сорос срещу английската лира" - ряпа да ядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
kurta007
преди 9 години
ми не е ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
anatoli75
преди 9 години
Къде е сега Бойко да обяви отново че България е фалирала държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още