IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракът на стартъп индустрията и БФБ роди бурята “Дронамикс”

Акциите на стартъпа излетяха с около 50% до 1,63 лв. при оборот от 16% от издадените акции с привилегия

08:48 | 09.12.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата основатели на компанията. <em>Снимка:&nbsp;&ldquo;Дронамикс&rdquo;</em></p>

Двамата основатели на компанията. Снимка: “Дронамикс”

Ето че и към края на годината на българската борса стават поредните малки чудеса, след като бракът на стартъп индустрията и „Българска фондова борса“ АД роди "Дронамикс Кепитъл".  

Акциите на стартъпа излетяха с 48% до 1,63 лв. в първия ден от свободната търговия след първичното публично предлагане (IPO) на 2 декември 2021 г., привлякло 6 млн. лв. при цена на акция от 1,1 лв.

Справка в Централен депозитар показва, че записалите акции са 1 028 лица. Това е двойно над 572-те текущи акционери в „Смарт Органик“ АД (последното голямо предлагане) и почти колкото тези при „Алтерко“ АД с 1 138 акционера и „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 1 031.

В сряда беше първият ден със свободна търговия и се изтъргуваха 16% от всички книжа на „Дронамикс Кепитъл“ АД. Оборотът възлезе на 1,25 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Компанията разработва транспортен автономен дрон с товароносимост 350 кг., които да обслужва определени въздушни линии, например София – Франкфурт или Париж - Франкфурт и т.н.

Засега компанията няма приходи, тоест все още няма дрон, които да лети по която и да е въздушна линия. С 90% от привлечените 6 млн. лв. (или с 5,4 млн. лв.) ще се участва в бъдещо увеличение на капитала на Dronamics Global Limited, което държи идеята за транспортния дрон. С останалите 10% ще бъдат заплатени разходите по предлагането и оперативните разходи по функционирането на „Дрoнaмикс Кепитъл“ ЕАД в дългосрочен план.

А едва преди дни, на 7 декември 2021 г., в рядко за българската борса събитие на Летище София до паркирания прототип на дрона на подиума излязоха основателите на "Дронамикс" под овациите на очакващата ги публика, подобно на рок звезди в условията на валящия сняг.  

Каква е привилегията на акциите от „Дронамикс Кепитъл“ АД?

Привилегията е да се купят дялове от самата идея за транспортен дрон, намираща се в Dronamics Global Limited, с таван на оценката от 125 млн. евро и отстъпка от 20%. При IPO на Dronamics Global акциите на „Дронамикс Кепитъл“ ще бъдат заменени за акции на Dronamics Global.

На практика, ако при следващия кръг на набиране на финансиране от Dronamics Global оценката му е 125 млн. евро (грубо 250 млн. лв.), с тези 5,4 млн. лв. (90% от 6 млн. лв.) ще може да се запише дял от 2,7% в Dronamics Global. Сегашната пазарна капитализация на „Дронамикс Кепитъл“ АД е 8,7 млн. лв. и ако това е цената на 2,7% то Dronamics Global би струвал поне 322 млн. лв. Или при цена от 1,63 лв. за акция на "Дронамикс Кепитъл", Dronamics Global се оценява на 322 млн. лв.

Ако бъдещият кръг на финансиране на Dronamics Global е например с оценка 80 млн. евро., тогава акционерите в „Дронамикс Кепитъл“ ще придобият дял от 4,2%. Така оценката на Global при цена на акция от 1,63 лв. на Кепитъл е 207 млн. лв.

Ако пък оценката на Dronamics Global е за 200 млн. евро, то вложителите в "Кепитъл" отново ще придобият 2,7%, защото имат привилегията да придобият най-скъпо по 80% от оценка от 125 млн. евро.

Пазарът BEAM даде възможност такива предлагания да се появят на „Българска фондова борса“ АД и да свържат считаната за голяма стартъп индустрия в България с капиталовия пазар. Факт е, че улесненият „проспект“ и липсата на нужда от потвърждението му от Комисията за финансов надзор, тоест по-слабата качествена цедка, доведе до борсата компании без приходи, но с прототипи, като „Дронамикс“ и „Син Карс“. А успехът им може да повлече крак и да доведе на пазара BEAM още много проекти.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД - временна емисия(DRO1)

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
kranc_mk
преди 2 години
То интересно, ама момчетата от 2012год разработват нещо, което дори не са го тествали комерсиално. Можеха до сега да направят тестове София-Бургас. Как компания която няма ниакъв приход, а камо ли печалба ще струва над 200млн лв.С тази тяхна скорост може след 8 години да пуснат нещо ко ерсиално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 2 години
Прототип означава първоначален вид на нещо. Думата най-често се използва за обозначаване на работни модели, създадени за да демонстрират определен нов продукт. Прототипи се използват в множество индустрии, напр. машиностроене, разработка на софтуер и т.н. Успешната разработка на прототип позволява събиране на ранна информация за експлоатацията, ползваемостта и надеждността на новия продукт.Една от няколко наложени в практиката терминологии, разделя прототипите на алфа и бета версии, следвани от официалното пускане на продукта. В някои други случаи се говори за пилотни прототипи или пускови кандидати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
LaCosta
преди 2 години
".....в рядко за българската борса събитие на Летище София до паркирания прототип на дрона...."На летище София не беше ли показан самия дрон?".....Dronamics Global Limited, което държи идеята за транспортния дрон...."държи идеята - много интересен израз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още