IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Телематик" набра 16 млн. лв. от БФБ

Дружеството реализира 80% от предложените акции и не постигна целта да си осигури свеж ресурс от поне 20 млн. лв.

15:05 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Телематик Интерактив България“ приключи първичното си публично предлагане с по-слаб от очакваното интерес, като набра 16 млн. лева.

Дружеството, което стои зад платформата за залагания PalmsBet, е продало малко над 320 хил. нови акции, или 80% от предложеното количество, за 50 лева на акция – долната граница на предвидения ценови диапазон (50-75 лева), съобщават от инвестиционния посредник „София Интернешънъл Секюритис“ (СИС), който организира процедурата. Така пазарната оценка на дружеството достига 216 млн. лева.

Компанията предложи 400 хил. нови акции, а при наличие на интерес от страна на инвеститорите планираше да продаде и 400 хил. съществуващи акции. Подадените заявки са 434, но с тях компанията не постига целта си да набере поне 20 млн. лева от пазара.

„Благодарим на всички за съдействието, разбирането и търпението по време на целия процес на предлагането. Оценяваме гласуваното доверие към „Телематик Интерактив България“ и мениджъра по емисията СИС от страна на дългогодишни и нови партньори. Вярваме, че положените от вас усилия и набраните средства ще допринесат за бъдещите планове и развитие на компанията“, посочва се в съобщението на СИС.

Първото IPO на регулиран пазар от 2020 г.

IPO-то на „Телематик Интерактив България“ е първото на регулиран пазар от началото на 2020 г., когато „Илевън Кепитъл“ дебютира на Българската фондова борса (БФБ), въпреки че вече беше започнала кризата с коронавируса.

През 2021 г. всички предлагания на БФБ бяха на пазара beam – пазар за растеж на малки и средни предприятия. Седемте компании набраха малко под 25 млн. лева, като само инвеститорът в имоти „Инфиники Капитал“ не успя да пласира допълнителни акции, след като приключи с 85% записване на предлагането. 

„Дронамикс Кепитъл“ и „Ейч Ар Кепитъл“ се представят най-добре в търговията след дебюта си на БФБ. Акциите на „Дронамикс Кепитъл“ почти са удвоили стойността си след листването, а на „Ейч Ар Кепитъл“ поскъпват с около 90%.

Цената на акциите на „Биодит“ е с над 70% по-висока.

Цената на акциите на „Инфинити капитал“ е с около 20 на сто по-висока в сравнение с момента на пазарния дебют. Подобен е ръстът и на цената на „ИмПулс I“, а при „Син Карс“ ръстът е около 8-9%.

Единствено акциите на „Смарт органик“ в момента се търгуват на цена под първичното публично предлагане.

Хазартът – рискова индустрия

Секторът, в който оперира „Телематик Интерактив България“, вероятно е основната причина за по-слабия от очакваното интерес. Още при представянето на компанията пред инвеститорите, което се състоя на 10 февруари, няколко от потенциалните инвеститори изразиха загриженост за моралния аспект на дейността на компанията, както и за риска от бързи регулаторни промени и динамиката при конкуренцията.

„Телематик“ отчита експоненциален ръст на приходите и печалбата в последните години – около 40 пъти в периода 2018-2020 г. От отчетите на компанията се вижда, че за периода януари-септември 2021 г. приходите от залози възлизат на 53,9 млн. лева спрямо 17,638 млн. лева за същия период на 2020 г. За цялата 2020 г. приходите от залози са за над 28,4 млн. лева, а за 2019 г. – 4,6 млн. лева.

Експоненциално расте и печалбата – от 287 хил. лева за 2019 г. и почти 7,4 млн. лева за 2020 г. до 14,4 млн. лева за деветмесечието на 2021 г.

За 2021 г. се очаква приходите да надвишат 70 млн. лева, а нетната печалба да достигне 20 млн. лева.

Една част от този ръст е заради пренасочването на потребители от платформите, свързани с хазартния бизнес на Васил Божков, след като лицензът на хазартните му дружества беше отнет. Друга част е породена от пандемията и затварянето на хората у дома. Инвеститорите обаче изразиха съмнения по време на срещата, че този тренд може да се обърне с края на пандемията.

Нарастващата конкуренция на пазара също е източник на тревоги, тъй като бариерите за навлизане в сектора на онлайн залаганията са сравнително ниски. При насищане на пазара, чиито параметри не са съвсем точно известни, ще се увеличат силно разходите на компанията за привличане и задържане на клиенти.

Нови пазари

„Телематик“ планира да използва набраните 16 млн. лева за навлизането на нови пазари – по-специално Перу и Украйна, при благоприятно развитие на геополитическата ситуация.

Дружеството има офис в Перу от 2008 г. и от 2019 г. се разширява в региона – в Перу, Мексико, Аржентина, Колумбия и Чили, с продуктите на дружеството си „CT Interactive“, което прави игри. Тази година компанията ще стартира онлайн операции в Перу.

От началото на годината компанията оперира и в Кения. Предстои експанзия и на европейския пазар чрез B2B сегмента, т.е. чрез интегратори, които разпространяват игрите на компанията на други сайтове. 

Свързани компании:

Телематик Интерактив България АД(TIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още