IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Син Карс" отваря възможност за увеличение на капитала чрез варанти

В момента тече производството на първите електромобили на компанията, през второто полугодие производството ще се разширява

12:14 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Син Карс Индъстри АД</em></p>

Снимка: Син Карс Индъстри АД

Акционерите на „Син Карс Индъстри“ АД ще одобрят възможност за увеличаване на капитала на дружеството с варанти чрез промени в устава на компанията. Това се вижда от материалите за предстоящото общо събрание, публикувани на сайта x3news.com.

Общото събрание ще се проведе на 27 април 2022 г. в София.

Поправките в устава предвиждат капиталът на компанията да може да се увеличи по решение на общото събрание чрез издаване на нови обикновени акции, нови привилегировани акции, превръщане на неразпределени печалби на дружеството в акции, конвертиране на облигации, чрез упражняване на варанти.

При увеличение на капитала, в което участват само членове на съвета на директорите и служители на компанията, издадените акции не могат да надхвърлят 10% от капитала на дружеството, посочва се още в новите текстове от устава.

До 5 години от влизане в сила на устава съветът на директорите може да вземе решения за увеличаване на капитала на дружеството до общ размер на увеличенията от 100 млн. лева, предвиждат още промените.

Съветът на директорите може да вземе решения и за издаване на една или повече емисии варанти и/или конвертируеми облигации. Общият размер на издадените емисии конвертируеми облигации не може да надвишава 100 млн. лева, пише още в текстовете.

Акционерите на „Син Карс“ ще обсъдят и приемат и политика за възнагражденията на ръководството на компанията.

Членовете на Съвета на директорите, с изключение на изпълнителния член, ще получават максимум до 10 средни брутни заплати в дружеството. За изпълнителния член възнаграждението е в размер на до максимум 15 средни брутни заплати в дружеството, предвижда документът.

Възнаграждение ще се начислява и изплаща, след като започне реализация на приходи от производството и продажбата на продукцията от електромобили и на основание изрично решение на съвета на директорите, в което са определени конкретни параметри, съобразени с приходите от продажби, посочва се още в документа.

Изпълнителният директор има право да получи еднократно възнаграждение в размер до 1% (един процент) от консолидираната нетна печалба на дружеството за съответната година.

През 2021 г. възнаграждения на ръководството на компанията не са изплащани, става ясно от доклада за дейността на „Син Карс“.

Акционерите ще обсъдят и приемат и годишния отчет на дружеството и доклада за дейността му за миналата година.

„Син Карс“ приключва 2021 г. със загуба в размер на 197 хил. лева при печалба от 39 хил. лева през 2020 г., въпреки че приходите се увеличават до 1,215 млн. лева от само 255 хил. лева година по-рано. Разходите обаче растат по-бързо и достигат 1,961 млн. лева през 2021 г. в сравнение с 207 хил. лева за 2020 г.

В доклада за дейността на дружеството се посочва, че ръстът на разходите се дължи на стартирането на увеличаване на обема на производство, както и ръстът на разходите за суровини и материали и на разходите за външни услуги.

Нетните парични потоци от оперативна дейност са отрицателни и възлизат на 1,32 млн. лева за миналата година в сравнение с отрицателни нетни парични потоци за 10 хил. лева за 2020 г.

Към края на 2021 г. паричните наличности са за 317 хил. лева спрямо 26 хил. лева година по-рано.

За 2022 г. се планира въвеждане в експлоатация на роботизирана система за заваряване и поточна линия за сглобяване на електромобили. Другото направление е производството на външни и вътрешни части за купе, електронни части и кабелни системи.

Продължава работата по затварянето на веригата на доставки и намирането на резервни доставчици от и възможно най-близо до Европа. Предстои и да приключат тестовете, свързани с хомологацията на малка серия, както и получаването на редица международни сертификати.

В момента тече производството на първите електромобили на компанията. Планът за второто шестмесечие на 2022 г. предвижда разрастване на производствените мощности и увеличаване на обема на производството.

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още