IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телевизията и увеселителните паркове зарадваха Walt Disney

Филмовото подразделение е в криза, а секторът за игрите отчита загуба

11:55 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Телевизионният бизнес и повишените приходи от увеселителните паркове напълниха касите на най-големия в света концерн от развлекателната индустрия Walt Disney Company.

За четвъртото фискално тримесечие (юли-септември) продажбите на най-голямата развлекателна компания в света нарастват с три на сто до 10,8 млрд. долара (8,5 милиарда евро). Печалбата нараства в сравнение със същия период с 14% до над 1,2 милиарда долара, предаде DPA.

Главният изпълнителен директор Боб Айгър коментира, че Disney може да продължи да расте с добър темп. За това също се очаква да принесе и обявеното през предходната седмица придобиване на създателя на "Междузвездни войни" - компанията Lucasfilm за 4 милиарда долара.

Disney вече обяви плановете си да заснеме три нови епизода на сагата за Люк Скайуокър, Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби.

През последните месеци подразделението за филми показва слабости заради липсата на истински блокбастър.

Чрез сделката за Lucasfilm Disney, която вече притежава Pixar и Marvel, както и американските канали ESPN и ABC, компанията ще държи и всички права върху „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“. Disney плати 7 млрд. долара за продуцентската компания за анимационни филми Pixar през 2006 г. и купи Marvel Entertainment през 2009 г. за 4,2 млрд. долара.

Disney прави най-много пари така или иначе от своя телевизионен бизнес. Тук се включват водещата програма ABC, спортният канал ESPN и програмите от семейството на Disney.

Вторият по големина стълб за финансовите приходи са тематичните паркове, хотелите и круизните кораби. Те отчитат най-силен ръст заедно с магазините за подаръци.

Walt Disney оперира два големи американски парка и увеселителни паркове в Хонконг и Токио. Проблемен в случая е Дисниленд Париж, който отчита загуби.

Подразделението за филми Disney Interactive за първи път попадна в червената зона и отчита загуба. За сметка на това бизнесът с фен артикули е изключително печеливш. Освен класиката в жанра – Мини и Мики Маус, много продавани са продуктите със Спайдерман.

Като цяло обаче Walt Disney не оправда очакванията на инвеститорите и в следоборсовата търговия акцията загуби 2%. От началото на годината обаче книжата на концерна са поскъпнали с една трета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още