IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шедьовър на Росети ще мине под чука

Портретът "Прозерпина" ще се появи на пазара за първи път от повече от 40 години и се очаква да донесе до 1,8 млн. паунда

17:28 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Прозерпина&quot; е започната през 1878 г. <em>Снимка:&nbsp;Sotheby&#39;s</em></p>

"Прозерпина" е започната през 1878 г. Снимка: Sotheby's

Портретът "Прозерпина" от Данте Габриел Росети - една от емблематичните творби на прерафаелитите, ще бъде предложен на търг на Sotheby's в Лондон през ноември, предаде BBC.

Картината ще се появи на пазара за първи път от повече от 40 години и се очаква да донесе до 1,8 млн. паунда.

"Прозерпина" е започната през 1878 г. и е купена от депутата от Глазгоу Уилям Греъм през 1880 г. Греъм е основният покровител на Росети, като в крайна сметка става собственик на 35 от творбите му.

Картината, която ще бъде предложен на търг, е нарисувана със суха пастел и е една от петте версии на портрета, които съществуват в момента. Останалите са три масла и един акварел. За последен път е пусната на пазара през 1970 х., когато е продадена от Стоун Гелъри в Нюкесъл-ъпон-Тайн.

Няма информация за сегашния ѝ собственик.

Творбата е базирана на мита за богинята Прозерпина, която е отвлечена от Плутон и попада в капана на подземния свят, след като яде семена от нар. Всяка година тя е пускана за малко да види майка си, Цереца. Смята се, че тези излизания символизират идването на пролетта.

Моделът на Прозерпина е Джейн Морис - съпруга на Уилям Морис и голямата муза на Росети. Според биографи нейният живот приличал на този на пленената богиня, като се твърди, че самата тя била разкъсвана от лишения си от любов брак и интимната си връзка с Росети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още