IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как най-богатите хора в света са натрупали богатствата си?

Оказва се, че повечето богаташи в света са получили парите си от наследство

20:48 | 29.10.15 г. 24
<p>
	Бил Гейтс.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бил Гейтс. Снимка: архив Ройтерс

Ако погледнем статистиките, ще видим, че броят на страните, в които най-богатите хора са спечелили сами парите си, е почти равен на този на страните, в които богаташите са наследили финансите си от мама и татко, коментира MarketWatch.

Това е заключението от графика, публикувана от Раул Аморос в сайта HowMuch.net. Като цяло разбивката показва, че 52% от най-богатите хора във всяка страна са били родени "със сребърна лъжичка". Останалите са успели сами да натрупат богатствата си.

Трябва да се отбележи, че спечелилите сами парите си са по-богати от останалите, като средно състоянието им е с 58% повече от това на заможните наследници. Трима от най-богатите мъже в света – американецът Бил Гейтс, испанецът Амансио Ортега и мексиканецът Карлос Слим, спадат към категорията на милиардерите, спечелили сами парите си, но са далеч по-богати от най-големия бенефициент на семейни богатства – наследницата на L’Oréal Лилиан Бетанкур във Франция.

„Човек може да си помисли, че всички най-богати сред богатите са родени с парите си“, пише Аморос. „В крайна сметка самосъздалият се богаташ ще трябва да натрупа богатството си толкова бързо, че в рамките на едно поколение да надмине парите на семейство, което събира парите си от поколения насам“.

Томас Пикети е сред тези, за които може да се направи подобно предположение. Френският икономист пише в бестселъра си по темата, че „е почти неизбежно наследеното богатство да доминира над богатството, натрупано от цял живот труд“.

Това обаче явно не е така, поне на върха на класацията. Forbes твърди, че 70% от най-богатите американци са спечелили сами състоянието си. Нещо повече, списанието посочва, че богатството в САЩ всъщност става все по-меритократично, като под половината от включените във Forbes 400 през 1984 г. са натрупали сами финансите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Наследниците на милиарди които не работят не са чак толкова много, но има много повече наследници, които продължават да управляват и развиват семейния бизнес. В нормалните страни това е нещо обичайно - семейни фирми които се предават от поколение на поколение. За съжаление у нас ги няма, те бяха унищожени при национализацията през социализма. Ако се премахне наследството - отиваме отново към национализация и унищожение на семейния бизнес - всяко ново поколение ще трябва да започва от нулата. И какъв смисъл има да работиш, ако не можеш да оставиш нещо на децата си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
pioner
преди 8 години
Да се твърди, че наследените пари са по - малко от тези на хората направили си ги сами е абсурдно просто при наследяването парите се разпределят в семейството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
За какво точно по високо нещо говориш и защо си мислиш, че наследяването е нещо нормално, както наследството на царския трон? Каква полезност има за човечеството или дори за самият наследник, той да се роди направо в друга каста на милиардерите и да не е мотивиран цял живот да премести дори една клечка?Наследство, което те мотивира да работиш е полезно и градивно наследство, но наследство което те демотивира да работиш е вредно за всички, включително и за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
verimg
преди 8 години
Mzx ,отново не мога да се съглася с теб. Самоизградилите се обикновено цял живот се бъхтят и вечно не им стига. Така губят ценно време, а животът не е само чукане на пари. Той е много по-широко понятие. Парите са твърде ниска цел, те са само едно от многото средства за постигане на нищо по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Тук света има нужда от сериозна реформа! Не съжалявам един цент от тези, които сами са си спечелили парите, но абсолютно разбирам Бъфет, че иска да дари 99% от имуществото си. Нормално е човек да наследи, къща, малък бизнес и т.н., но наследството на милиарди е вредно и ненужно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още