IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на дълга все повече помрачава перспективите пред "Барселона"

Президентът на футболния клуб Жуан Лапорта вероятно се изправя пред предизвикателството на живота си - да извади отбора от финансовата криза, в която е затънал

08:29 | 10.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С разпространението на вируса се появиха още негативни последици, тъй като приходите от телевизионни права спаднаха с 49,6 млн. евро, или със 17 на сто, на годишна база.

И накрая, приходите от мачове са засегнати най-много, намалявайки с 22%, или с 38,8 млн. евро, тъй като клубът е принуден да играе на празни трибуни на един от най-големите стадиони в света - „Камп Ноу“. 

„Барселона“ се опита да облекчи финансовото си положение, като позволи на играчи с високи заплати да напуснат отбора. Освен това ръководството сключва сделка с футболистите за намаляване на заплатите през есента, което води до икономии от заплати в размер на 122 млн. евро.

По отношение на дълга „Барселона“ се класира на трето място в Европа с дълг от 479,8 млн. евро, като е изпреварван само от „Тотнъм“ (933,4 млн. евро) и Манчестър Юнайтед (580,9 млн. евро). 

„Барселона“ е натоварен с голям дълг, но подобно е положението и с много други големи европейски отбори. Какво тогава е различното между тях?

Въпреки че и другите клубове са притиснати от големи дългове, нито един от тях, или поне никой от онези, които са публикували своите финансови отчети за сезон 2019/20, няма толкова голям текущ дълг - такъв, който трябва да бъде изплатен за по-малко от една година.

Барселона Барселона

Въпреки че общият дълг на „Тотнъм“ е почти двойно по-висок от този на „Барселона“, испанският клуб има значително по-големи разходи по текущия дълг – 56% от общия дълг, докато този на британците достига 20,7%.

„Барселона“ все още дължи пари, свързани с търговията на играчи. Клубът има задължение от 323 млн. евро към други спортни субекти заради трансфери, от които 126 млн. евро са с падеж в рамките на по-малко от година.

Най-забележителното е, че клубът все още дължи 29 млн. евро за трансфера на Филипе Коутиньо в краткосрочен план, а други 40 млн. евро са с падеж след повече от година. За щастие клубът разполага и с 109 млн. евро дългосрочно и 59 млн. евро от текущи вземания от други спортни субекти за продадени играчи.

Тъй като двата лоста, чрез които биват компенсирани разходите, губят своята сила, Хуан Лапорта ще трябва да положи значителни усилия, за да стабилизира финансовия модел на клуба. В допълнение към това, и с фокус върху чисто спортната страна, той също ще трябва да се справи с изтичането на договора на Лионел Меси. Въпреки че разходите за персонал със сигурност биха намалели с напускането на Меси, без съмнение ще бъде засегнат и спортният потенциал на клуба, ако ръководството позволи на 6-кратния носител на „Златната топка“ да напусне през лятото.

Пандемията също демонстрира, че търговията с играчи трябва да бъде по-строга и че разходите трябва да се контролират повече.

Не всичко обаче е обречено за „Барселона“.

Марката е много силна, както се вижда от милионите последователи в социалните медии в световен мащаб. Освен това на хоризонта се очертава положителен тласък при приходите благодарение на проекта Espai Barça, работата по който трябва да започне през лятото. Планът цели да разшири и подобри инфраструктурата на стадиона и околността, като клубът прогнозира допълнителни приходи от 150 млн. евро годишно след завършването му. Тези фактори, заедно с потенциалното рефинансиране на дълга, могат да се окажат решаващи за доброто финансово управление на „Барселона“ през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pioner
преди 3 години
PLAYERANNUAL SALARYWEEKLY WAGESLionel Messi? 70,758,000? 1,360,731Antoine Griezmann? 45,834,000? 881,423Miralem Pjanic? 8,400,000? 180,000Frenkie de Jong? 20,834,000? 400,654Sergio Busquets? 14,949,000? 287,481Sergino Dest? 5,354,000? 126,808Gerard Piqu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още