IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампионските награди на NBA

Злато, сребро и диаманти от Tiffany & Co ще окичат победителите в баскетболната надпревара за купата на шампионите на NBA

17:11 | 18.06.10 г.
Шампионските награди на NBA

Вечерта на награждаването на шампионите от "Лос Анджелис Лейкърс", които вдигнаха 16-тата купа на NBA, бе голяма вечер и за Tiffany & Co. Именно те проектират и изработват трофея, който се връчва на победителя в баскетболната надпревара.

Първата купа е създадена от бижутерите на Tiffany & Co. през 1978 г., а през 1984 г. отличието официално е кръстено на името на легендарния Лари О'Брайън (бившия  комисар на NBA, който ръководи лигата преди Стърн от 1975 г. до 1984 г.).

Купата е изработена ръчно от сребро с 24-каратово златно покритие. Тя тежи близо 6 кг, висока е повече от половин метър и е направена така, че да изобразява баскетболен кош. Трофеят се прави всяка година от бижутерите на Tiffany & Co. и се оценява на близо 13 500 долара. Най-добрите отбори в шампионата получават трофея, на който са гравирани годината, в която победителите са спечелили купата, и името на тима.

За един от играчите в отбора обаче, освен трофея, победата в шампионата на NBA донесе и още една награда – тази за най-ценния и резултатен играч в отбора. Името му е Кобе Брайън - той завърши финалите с по 30 точки средно на мач в надпреварата, която определи шампиона тази година.

Наградата, която ще получи Брайън, е по-малък конусовиден трофей със сферичен връх. Първоначално тази награда е била от злато, изобразяваща само баскетболна топка. През 2005 г. трофеят се появява в днешния си вид – по-малък като размер, със сребърна основа и златна топка на върха.

Освен него Кобе Брайън ще бъде награден и с шампионския пръстен. Миналата година церемонията по връчване на пръстените се състоя през октомври и за нея бяха изработени златни бижута с тегло 15 карата. С тях бе отбелязан 15-тият  шампион в историята на NBA, а върху пръстените бяха инкрустирани 14 малки кръгли диаманта, разположени около големия 15-ти в средата. Тази година, в чест на 16-ия победител, каратите и диамантите със сигурност обещават да бъдат повече.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още