IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler и Nissan планират обща фабрика в Мексико

Двамата производителя задълбочават още повече сътрудничеството си

21:23 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дитер Цетче и главният изпълнителен директор на Renault-Nissan Alliance Карлос Госн подписват споразумение за сътрудничество през 2010 г.</p>

Дитер Цетче и главният изпълнителен директор на Renault-Nissan Alliance Карлос Госн подписват споразумение за сътрудничество през 2010 г.

Германският автомобилостроител Daimler вероятно ще разшири сътрудничеството си с Nissan. Двата автомобилни производителя планират да изградят съвместен монтажен завод в Мексико, за да доставят от там коли за пазара в Северна Америка, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung в предварително си издание за събота.

В завода се очаква да се сглобяват компактни автомобили или малки седани от Mercedes и премиум марката на Nissan - Infiniti, пише вестникът, цитирайки мениджъри от базираната в Щутгарт компания. Все още няма обвързващо решение за изпълнението на плана. За Daimler това би бил първият завод в Мексико. Nissan пък вече има заводи в Агуаскалиентес и Куернавака.

Daimler, Nissan и френският производител на автомобили Renault са свързани от пролетта на 2010 г. чрез кръстосано акционерно участие. Nissan например иска до 2016 г. да прави по лиценз на Mercedes-Benz в Мексико автоматична трансмисия и с нея да оборудва колите си, както и тези на дъщерната си компания Infinity. Това намалява разходите на японците за развойна дейност и обещава на Daimler допълнителни приходи. Главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетче похвали алианса по време на автомобилното изложение в Париж. "Нашите инженери са винаги отворени за нови области на възможно сътрудничество", каза Цетче, който с марката Mercedes-Benz все още изостава зад германските си премиум конкуренти от BMW и Audi в продажбите и печалбата.

До 2020 г. Цетче иска да направи Mercedes отново номер едно в луксозния клас, като задмине конкурентите си с нови модели и по-ефективно производство. В момента Mercedes-Benz се нужда от повече време, отколкото конкуренцията, за да асемблира един автомобил, освен това при производството и продажбите швабите имат повече персонал.

Досега тройният съюз Daimler, Nissan и Renault вече създаде няколко проекта: новият градски ван на Daimler се сглобява от Renault и е частично оборудван с разработен съвместно 1.5-литров дизелов двигател. В  компактния клас при моделите  Smart и Twingo германците и французите също си поделят разходите за развойна дейност.

От 2014 г. пък Mercedes и Nissan заедно в Северна Америка ще правят по 250 000 бензинови двигатели годишно, които ще се вграждат в компактни и средни автомобили на двете марки в четирицилиндровия завод на Nissan в Тенеси.

Така за първи път Daimler се осмелява да изнесе производството на двигателите си в чужбина, като една от причините за това е защита от колебанията на валутните курсове, както и засилване на присъствието в САЩ – втория по големина автопазар в света след Китай.

В Япония дъщерното дружество на Daimler за лекотоварни превозни средство Fuso и Nissan се снабдяват взаимно с лекотоварните камиони, за да предложат на своите потребители по-широк избор от превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още