IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на последно място в ЕС в нов индекс за културните достижения на градовете

София се намира на последна позиция сред столиците, а Пловдив е на дъното на класацията сред всички изследвани 168 града

17:04 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

 
Докладът сочи, че културата и творчеството допринасят за по-висок икономически растеж и са от решаващо значение за градовете с по-ниски доходи. Размерът на даден град не е определящ фактор за неговите постижения в областта на културата и творчеството, като средно малките и средните градове показват сравнително добри резултати в сравнение с по-големите градове.

Очаквано столиците отбелязват високи резултати, но не са на първите места. Въпреки че често столиците са на водещата позиция, в Австрия, Белгия, Италия, Германия, Полша, Испания, Холандия и Великобритания има други градове с по-добри резултати.

Средностатистически малките и средните по размер градове се представят сравнително добре спрямо по-големите, особено в подиндексите Културна динамичност и Благоприятна среда. Начело на класациите и по трите индекса обаче (Културна динамичност, Творческа икономика и Благоприятна среда) се включват градове от всякакъв размер като Корк (между 50 и 250 хил. жители), Флоренция (между 250 и 500 хил. жители), Щутгарт (между 500 хил. и 1 млн. жители), Париж и Лондон (над 1 млн. жители).

Мястото на България

България е включена в индекса с четири града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна. От всички столици в общия Индекс на градовете на културата и творчеството София се намира на последно място. Същата позиция градът заема и по отношение на Културната динамичност, която измерва показатели като културни центрове и участие в културни мероприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още