IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid срина и музикалната индустрия: продажбите у нас спадат с 24,5% от януари до юни

Икономическият принос на музикалната индустрия към БВП на блока е достигнала 81,9 млрд. евро през 2018 г., става ясно от нов доклад

08:16 | 26.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Данъчна събираемост

Изследването на Oxford Economics показва и колко голям е данъчният принос на музикалния сектор в Европа. За 2018 г. той е достигнал общо 31 млрд. евро и е равностоен на 19,4 на сто от целия бюджет на Европейския съюз за 2018 г. Тези средства са от платени данъци и такси, свързани с тази сфера на икономиката на клока плюс Обединеното кралство.

Данъчният принос само към бюджетите на страните от ЕС27 е достигнал 26,2 млрд. евро.

Българският принос

По думите на Ина Килева от БАМП изследването е „общ европейски поглед върху приноса на индустрията и в него няма разбивка за данните по страни“.

Това означава, че няма яснота за това какъв е конкретният принос на България в този случай, а Българската асоциация на музикалните продуценти е имала по-скоро посредническа роля в процеса на събиране на информация за нашия пазар.

„При липсата на официална и системна секторна статистика в България, която да съответства като информация на алгоритъма на Oxford Economics за целите на това изследване, ролята на БАМП беше по-скоро на посредник в процеса на събиране на данни и картографирането на музикалния сектор“, коментира Ина Килева. Потърсихме и предоставихме на анализаторите контакти към различни публични и частни източници на административна, финансова и данъчна информация - институции, общини, браншови сдружения, български фирми и други юридически лица, с отношение и активна дейност в музикалния сектор“.

Данните обаче са предоставени директно на Oxford Economics с условие да останат конфиденциални, допълва тя.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ленче, музиката ти важна.А раждаемостта (респективно доходите)за нея какво?!Нищо, че господарите това целят, налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още