IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол остава без промяна след провал на преговорите в ОПЕК

Цената на сорта Брент се повиши до над 118 долара за барел

18:08 | 08.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Преговорите на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) бяха прекратени без споразумение за увеличаване на добива, след като Саудитска Арабия не успя да убеди за това останалите представители, съобщи Ройтерс.

„За съжаление, не успяхме да постигнем консенсус за намаляване или увеличаване на добива“, заяви генералният секретар на ОПЕК Абдула ел Бадри.

„Това е една от най-лошите срещи, които сме имали“, каза на свой ред саудитският министър на петрола Али ал Наими. По думите му 6 държави от общо 12-те членки на организацията са се противопоставили на увеличаването на добивите.

Той добави, че арабските държави от района на Персийския залив, включително Ирак, са предложили увеличение до 30,3 млн. барела дневно, докато настоящото предлагане е около 29 млн. барела.

Според Ел Бадри окончателното решение е да няма промяна на политиката. Той обаче се надява да бъде насрочено ново заседание на организацията до 3 месеца.

На свой ред Наими каза, че следващата среща ще се проведе на 14 декември.

Провалът на преговорите ще бъде голямо разочарование за развитите индустриални държави, които се надяваха ОПЕК да предприеме действия за спиране на инфлацията при горивата.

Петролът от сорт Брент увеличи цената си с 1,64 долара до 118,42 долара за барел.

Представители на арабските държави от Персийския залив обявиха, че Иран, Венецуела и Алжир са били сред онези, които са отказали да обсъждат увеличаването на добивите. Според останалите Саудитска Арабия е предложила увеличаване над доставките от април, които са твърде високи за тях.

Наими посочи, че Саудитска Арабия е поела ангажимента да задоволи нуждите на пазара.

По-рано днес CNBC съобщи, че 5 държави, сред които са традиционни застъпници на по-високите цени като Иран и Венецуела, както и Еквадор, Ирак и Ангола, заявяват, че не виждат нужда от увеличаване на производството. Всички те искат да задържат цените на петрола над 100 долара за барел. 

Все пак министърът на петрола на ислямската република Мохамед Алиабади се опита да успокои колегите си в началото на срещата. „Иран е член на ОПЕК и ще се съгласи с решението на мнозинството“, заяви пред репортери Алиабади. 

„Ние не сме съгласни с повишаване на добивите сега, трябва да продължим да консолидираме баланса на пазара и трябва да защитаваме справедливи цени“, каза във вторник венецуелският президент Уго Чавес.

По-рано тази седмица представител на държава от района на Персийския залив обяви, че саудитците вече са увеличили добивите с най-малко 500 000 барела дневно през юни до 9,5-9,7 млн. барела.

Добивите в Саудитска Арабия са били толкова високи за последно в средата на 2008 г., след като цената на петрола достигна рекордните 147 долара за барел и малко преди рецесията да ги свали рязко.

Според прогнозите допълнителните количества петрол са необходими, за да бъде предотвратено ново нарастване на цените. Секретариатът на ОПЕК във Виена очаква търсенето през втората половина на 2011 г. да бъде с 1,7 млн. барела дневно над настоящите общи добиви на държавите от картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pastir2
преди 12 години
Щом не дават, ще се намери некой, който да си го земе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още