IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частни компании ще могат да проучват за нефт и газ в руските северни морета

Очаква се и данъчна реформа, с която да се стимулира разработването на новите находища, казва в интервю за FT главният изпълнителен директор на „Лукойл“

18:40 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Частни компании ще могат да проучват за нефт и газ в руските северни морета

Частни компании съвсем скоро ще имат достъп до петролните и газови полета на Арктика, съобщи в интервю за FT главният изпълнителен директор на „Лукойл“ Вагит Алекперов.

Той допълни, че се очакват промени и в данъчното законодателство на Руската федерация, така че да се насърчава растежа в сектора.

По думите на Алекперов политиката да се пазят арктическите находища само за държавните компании „Газпром“ и „Роснефт“ не е довела до позитивни резултати, затова скоро ще бъде премахната.

Той допълни, че без данъчна реформа производството на петрол в Русия ще спадне рязко след 2016 г. „Путин разбира, че този проблем трябва да бъде разрешен. Държавните компании само взимат лицензите, а после не правят нищо“, коментира Вагит Алекперов.

Според геоложки проучвания на САЩ залежите в региона на север от Арктическия кръг възлизат на около една пета от неразработените световни петролни и газови ресурси. По-голямото количество нефт и синьо гориво са концентрирани в руския далечен Север, в южните части на Баренцево море и Карско море.

Въпреки, че природозащитниците се опасяват за въздействието върху околната среда, проучването на залежите в региона е сред основните приоритети на руското правителство. Находищата в Западен Сибир вече са пред изчерпване, така че е необходимо да бъдат разработени нови, за да се постигне целта за производство на 10 млн. барела дневно към 2020 г.

За момента са наложени законодателни ограничения и само държавни компании могат да сондират в северните морета на Русия. И „Газпром“, и „Роснефт“ са получили доста лицензи за проучвания, много от които без никакви търгове.

За разлика от „Лукойл“ обаче държавните компании са доста неопитни по отношение на работата в морето и особено в суровите условия на Арктика.

Частни компании могат да навлязат в региона, но само в партньорство с „Газпром“ или „Роснефт“. Миналата година ExxonMobil например започна проучване в Карско море заедно с „Роснефт“.

Вагит Алекперов отбеляза, че според него е странен фактът, че чужди компании могат да правят проучвания в северните руски морета, но не и руски. Той още веднъж разкритикува и данъчната система в Русия, която не поощрява разработването на нови находища.

По думите на Алекперов Русия облага петролната продукция, а не печалбата на компаниите. Държавата предлага данъчни облекчения за конкретни проекти, но компаниите искат по-стабилна и предвидима система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още