IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отново спадна под 1 300 долара

Благородният метал остана под натиск след подобряването на позициите на щатския долар спрямо основните конкуренти

09:52 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото отново спадна под 1 300 долара

Фючърсите върху златото поевтиняваха под психологическата граница от 1300 долара за тройунция в петък. Спадът бе подпомогнат от добрите позиции, които зае щатския долар на фона на оптимистичните икономически данни от САЩ в последните дни.

Цената на златото с доставка през декември отстъпва с 25,05 долара, или 1,91%, до 1 286,15 долара за тройунция, насочвайки се към четвъртата си поредна сесия на спад. В четвъртък търгуваните на Comex подразделението на Нюйоркската фондова борса контракти върху жълтия метал поевтиняха с 1,80 долара, или 0,1 на сто.

Стойността на благородния метал е изправена пред седмично понижение от 1%, което би било неговият първи спад на седмична база в последния месец.

Деноминираните в долари активи, като златото, попаднаха под натиск, след като щатският долар подобри позициите си спрямо основните конкуренти. Зелените пари затвърдиха ръста си от четвъртък, когато Институтът за управление на доставките (ISM) обяви, че производствената активност в САЩ е достигнала най-добрия си резултат в последните повече от две години. Освен това, заявленията за помощи при безработица през миналата седмица са спаднали до най-ниското си ниво от януари 2008 г.

Оптимистичните данни за американската икономика повишиха очакванията, че Федералния резерв ще забави темпото на своята мащабна програма за изкупуване на активи. Количествените улеснения от страна на Фед и другите централни банки по света дават тласък на стойността на златото, тъй като инвеститорите използват метала като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите монетарни политики.

Днес инвеститорите са в очакване на ключовия доклад за заетостта в САЩ през юли, който ще бъде публикуван в 15:30 часа българско време. Анкетираните от MarketWatch експерти очакват данните да покажат ръст на работните позиции с 180 000 и спад на безработицата до 7,5 на сто спрямо 7,6% през предишния месец.

"Евентуалните по-слаби от очакваното данни за работните места в САЩ ще потвърдят тревогите на членовете на Фед от последното заседание на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC)", заяви в четвъртък старши валутният стратег в OANDA Алфонсо Еспарса. "Ограничаването на количествените улеснения най-вероятно ще бъде оставено за следващата година, ако възстановяването на американската икономиката започне да губи инерция", добави още той.

По време на заседанието на FOMC по-рано през седмицата щатските централни банкери решиха да понижат леко целевото си икономическо развитие до края на годината, но не дадоха ясни сигнали дали и кога ще започнат поетапно ограничаване на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на ДЦК и други активи.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто поевтиняват с 0,29 долара, или 1,51%, търгувайки се при 19,32 долара за тройунция. Стойнността на медта с доставка през септември пък се понижава с 0,019 долара, или 0,60%, до 3,14 долара за паунд.

Цената на платината с доставка през октомври се смъква с 14,50 долара, или 1,01 на сто, до 1 425,75 долара за тройунция, докато паладият с доставка през септември губи 6,00 долара, или 0,82%, до 726,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още