IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Египет продължава да тласка нагоре цената на петрола

Засилват се опасенията за възможно забавяне на доставките на "черно злато" от Близкия Изток

10:44 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в Египет продължава да тласка нагоре цената на петрола

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI продължават поскъпването си в петък на фона на ескалиращото напрежение в Египет, което подхранва опасенията за възможно забавяне на доставките на суровини от региона.

Търгуваното на Нюйоркската борса "черно злато" с доставка през септември поскъпва с 0,11 долара, или 0,10%, до 107,44 долара за барел в електронната търговия. Стойността на енергийната суровина постигна ръст от 0,5% в сесията в четвъртък, съобщава MarketWatch.

Цената на конкурентния сорт брент с доставка през октомври, предлаган на Лондонската борса, също се покачва – с 0,13 долара, или 0,12 на сто, до 109,73 долара за барел.

Протестите в Египет, които бяха породени от свалянето с военен преврат на бившия президент Мохамед Морси, ще продължат след традиционните петъчни молитви, декларираха от Мюсюлманско братство.

Временното египетско правителство обяви извънредно положение в началото на седмицата. Впоследствие напрежението чувствително ескалира, като по последни данни над 600 души са загубили живота си в сблъсъците с полицията. Органите на реда атакуваха протестните лагери, организирани от привържениците на Морси.

Въпреки че Египет не е сред големите производители на петрол, страната е важен транспортен център за суровината. Кайро държи контрола върху две от ключовите транспортни връзки в региона - Суецкия канал и Суецко-средиземноморския петролопровод.

"Поглеждайки напред, когато всички прекъсвания на доставките се сумират през септември с оглед на проблемите в Либия, Ирак и санкциите за Иран, пазарът може да изгуби близо 3 млн. барела на ден ", отбелязват анализаторите от Kilduff Report. "Така че, въпреки надеждите на потребителите в САЩ и другите страни, очакванията за пресищане на световния петролен пазар ще останат в далечината", посочват още експертите, отбелязвайки, че цената на търгуваното в Ню Йорк "черно злато" може да достигне 110 долара за барел.

Търговията с други енергийни източници в петък остава почти без промяна. Бензиновите контракти с доставка през септември запазват позиции при 2,99 долара за галон, а цената на дизеловото гориво с доставка през септември също остава без изменение при 3,07 долара за галон.

Фючърсите върху природния газ с доставка през септември от своя страна поскъпват с 0,005 долара, или 0,16%, до 3,425 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). Цената на енергийния продукт скочи с 2,3% в четвъртък след представянето на по-слабите от очакваното данни за запасите от суровината в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още