IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли шистовата революция да се противопостави на руските амбиции?

Производството на петрол от битуминозни шисти е "главата и раменете на САЩ" над останалата част от света, смята експерт

14:14 | 04.03.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли шистовата революция да се противопостави на руските амбиции?

След като геополитическата несигурност в Украйна повиши цените на суровините в последните дни, може би дойде момента американският шистов петрол да завземе по-значителни позиции на енергийната карта.

Цените на търгувания в Европа сорт брент и на американския суров петрол WTI се повишиха с по над 2 долара за барел в понеделник след безкръвната руска инвазия в Крим. Решението на Кремъл предизвикаха тревога сред инвеститорите поради възможни прекъсвания на доставките за световните енергийни пазари.

Междувременно британският газ с доставка през април поскъпна с близо 10 на сто в понеделник, което бе най-големият еднодневен ръст на цената от септември 2011 г.

Според експерта в Intelligent Investor Гурав Соди нестабилността около Украйна ще подобри перспективите пред нарастващата енергийна независимост на САЩ.

"Това ще бъде тест за новaта американска шистова сила, шанс да се докаже, че доставките могат да отговорят на по-високите цени. Ако те ще бъдат новите саудитци, сега е моментът да го докажат", отбеляза анализаторът пред CNBC.

Шистовият петрол е в основата на добива на петрол и газ чрез хидравличен фракинг. Силните производствени сигнали от САЩ подхраниха надеждите, че страната може да добие някой ден пълна енергийна независимост. Според местната Администрация за енергийна администрация производството на континента ще се покачи до средно 9,2 млн. барела на ден през 2015 г.

"Причината, поради която ние виждаме огромни движения в цените, е защото производителите не могат бързо да реагират на пазарните промени. Случаят обаче не е такъв при шистовите горива. Ако производителите в САЩ могат да реагират по-бързо на по-високите цени при външните доставки, това ще бъде едно положително развитие за глобалните енергийни пазари в световен мащаб", допълни Соди.

Същевременно икономистът в Fat Prophets Дейвид Ленъкс също посочи, че тревогата около ситуацията в Източна Европа подчертава геополитическата стабилност на САЩ.

"Тяхната инвестиция в производството на петрол от битуминозни шисти е главата и раменете им над останалата част от света. Тази ситуация дава на САЩ възможност да покажат потенциала си", добави той.

По думите на петролния експерт от Argus Алехандро Барбахоса вниманието вече е насочено към шистовия петрол и газ в САЩ, които понижават цялостно цените на енергийните пазари.

"Без шистовите горива цената на брента ще нарасне до 120 долара за барел, докато американският суров петрол ще бъде в размер на 115 долара за барел", каза той.

Барбахоса обаче не смята, че производителите на шистов петрол и газ в САЩ ще бъдат в състояние да повиши производството си, отговаряйки незабавно на всякакви външни заплахи.

"САЩ вече произвеждат толкова, колкото могат – по 8 млн. барела на ден. Ако Русия реши да се откаже от доставките, могат ли САЩ да компенсират това? Не. Дългосрочно те биха могли да увеличат износа си на гориво, но те ​​не биха били в състояние да направят краткосрочни ходове", добави експертът.

Повече за ситуацията около Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 15
melon
преди 10 години
Много хора са против шистовия газ, защото са жертва на пропагандата на противниците му - примерно газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
energetik
преди 10 години
Да бе, нямали ноу хау! Те от БП , Шел и Тотал са неандерталци. Това го разправяй на шапката ми! Фракинг се прилага (не във същия вид) при добив на петрол. Ако се вземе политическо решение за масиран добив на шистов газ в Европа, технологията няма да е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Европейските компании нямат ноу хау за добиване на Шистов газ. Това е все едно да искаш Волен Сидеров собственоръчно да добива злато от златните ни мини :) Руснаците много яката плащат на най-различни еко организации да се спре дори проучването на залежите от шистов газ! Ако Европа повтори шистовата революция, която направи САЩ, това би означавало тотален срив на руската икономика, която в 90% е базирана на износа на енергийни ресурси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
citizen_bg
преди 10 години
А може би шистовата "революция" е добър повод за налагане на американските амбиции и икономически интереси? "Революция" в кавички, защото целта на този блъф е именно такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Може и да може, ама да си я държат в щатите тая революция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
lyusien
преди 10 години
Всичко може Освен че увеличават производството си на петрол С А Щ правят гигантски стъпки във намаляване на потреблението му От по ефективни автомобили и камиони до използване на природен газ навсякъде където е възможно Увеличаване на дела на ВЕИ Знаете ли че много скоро 50% от употребяваната енер гия във Калифорния ще бъде от ВЕИ Голямото потребление на петрол е в транспорта Много скоро голяма част от камионите им ще бъдат на газТака че големия губещ може да бъде Русия и арабите Какво ще си правят петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
energetik
преди 10 години
За това ли беше цялата работа? Добре, но при положение че шистовия газ ще го добиват ЕВРОПЕЙСКИ Компании! Така съгласни ли сте, другари от Шеврон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още