IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ах, тези трудни прогнози... Каква ще бъде съдбата на златото през 2016 г.?

След три поредни годишни понижения днес златото е една от най-добре представящите се суровини. Investor.bg събра мнения на български експерти за тенденциите

08:19 | 08.04.16 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интересно е да се наблюдава поведението на държави като Китай, Индия, Турция, Русия на пазара на златото“, подчертава Иванка Василева от Gold Center.

Увеличените геополитически напрежения и желанието за диверсификация на резервните активи през 2015 г. доведоха до ръст на нетните покупки на злато от страна на централните банки до 483 тона, което е второто най-високо годишно ниво от края на златния стандарт, посочи през миналата седмица FT в свой анализ.

Стойне Василев обаче не очаква страни като Русия и Китай да попълват златните си резерви със същите темпове, както досега. „Всички тези фактори – геополитическите развития, силният долар, заедно с отрицателните лихви и ниската инфлация няма да позволят цената на златото да се повишава“, прогнозира той.

Има и фактори, които обуславят постоянното търсене на злато, посочва Иванка Василева. „Златото е ограничен природен ресурс, с множество физически предимства като например много висока плътност и изключителна ковкост. Има добра приложимост в множество сектори и е основен материал в бижутерската промишленост. Инвестиционното злато е интересен финансов инструмент с дългосрочен характер“, обяснява тя.

Ролята на петрола

На въпрос каква е взаимовръзката между нестабилния петролен пазар и цената на златото Димо Стефанов посочва, че нестабилността на активите въобще се дължи на политиката на лесни пари, която ребалансира относителните цени в икономиката.

„Когато стане ясно, че реалната икономика не подкрепя политиката на централните банки, има ново пренареждане на цените. В този ред на мисли цените на петрола и златото са свързани, но те показват две страни на една и съща монета“, казва той.

Стойне Василев посочва, че в исторически план цената на златото „следва“ тази на петрола и в последните години тази зависимост важи с пълна сила. Един от основните фактори за рязкото свиване в цената на петрола е отказът на страните производителки да намалят добива. „От друга страна, развитието на технологиите позволи намаляването в разхода на гориво, а и нестабилността на международните пазари води до изоставащо търсене спрямо предлагането на „черното злато“. Това води до спада в неговата цена, а това от своя страна влияе и върху цената на златото“, казва Василев.

Според Иванка Василева нестабилността на петролния пазар дава позитивно отражение и повишение на интереса към инвестиции в злато. „Закупуването на благородния метал с цел съхраняване на средства е подходящо при дългосрочни намерения и е свързано с притежание на физическа наличност. Покачването на цената на златото в последните месеци привлича повече инвеститори, които търсят сигурност за доходите си“, пояснява тя.

Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 8 години
Понеже се все пак се пише за пари, валути, злато...Изказвам моите знания за някой понятия : Парите е - средство за обмен на стоки и услуги между хората.Валута - това са финансовите единици на една държава, печатани и контролирани от Централна банка/банки или ПравителствоЗлато - метал, без значително приложение в индустрията, използван основно в бижутерията, чието световно производство е в неголямо количество, сравнено с другите метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 8 години
Днес имам свободно време и прочетох цялата дискусия.....Развесели ме ....Да - има много истини в написаното .... особено погледнато от различни посоки.Но определено нивото на пишещите е кошмарно ниско. малко смисленост - много дребнаво заяждане....На мен обаче ми се дискутира по същество.Основната тема е - Съдбата на златото през 2016Аз искам за получа смислен отговор от лице, което декларира, че отговаря на елементарни изисквания :1. няма кредити2. притежава на свое име повече от две жилища в София.3. притежава някъде повече от 200 декара ниви4. притежава поне 15 унции злато...5. притежава влогове в банки повече от 30 000 лева6. притежава поне две коли - над 5 години и под 15 години7. изкарва повече средства от колкото харчи8. относително здраво е вашето семействоВъпрос : Ако имате в Банката други свободни например 30 000 лева, заслужавали се да се купува злато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
а бе баце...то на теб всички така ти говорят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
хахаха, фундамент е за него, нали се храни от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Ти буквално си неизчерпаем извор на мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
е чак пък собственият му *** да е фундаментално понятие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 17 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Незнам кой е син, зелен или червен, но 1 унция от жълтото, след 5,10,50г. пак си е една унция жълто. Хайде сега това ми го кажи и за зеленото - стойността на стоките в, която и да е валута. Например с 1$ преди 5,10,50г. си купул кошница от продукти, а сега с 1$ неможеш си платиш Метрото в Сашово, какво да говорим за ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 15 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Друже, да не са те пуснали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 19 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Друже, в тази тема демонстрираш абсолютна неграмотност. Не правиш разлика между пари и валути, не правиш разлика между пренасяне на стойност и съдържание на стойност, не правиш разлика между цена и стойност и най-важното - не правиш разлика между дупка в земята и собствения си ***. Това са фундаментални понятия, без тях не можеш да водиш никакъв разговор, камо ли пък спор. Това не е страшно, но влизаш с бутонките в темата и само хвърляш чимове, без да знаеш къде е вратата. Правиш терена да изглежда, като че ли има мач от вътрешното първенство на Афганистан - играта е в маково поле и играчите са изшмъркали очертанията на игрището, а вратарят на губещите стреля със "Стингър" по съдията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 1
Hermes73
преди 8 години
Цената на златото много ще зависи от движенията на фондовия пазар,при големи сривове ще се повиши с колко е труден за отговор въпрос,предвид цялостната картина в света не очаквам нива под 1100-1150$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още