IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ах, тези трудни прогнози... Каква ще бъде съдбата на златото през 2016 г.?

След три поредни годишни понижения днес златото е една от най-добре представящите се суровини. Investor.bg събра мнения на български експерти за тенденциите

08:19 | 08.04.16 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Интересно е да се наблюдава поведението на държави като Китай, Индия, Турция, Русия на пазара на златото“, подчертава Иванка Василева от Gold Center.

Увеличените геополитически напрежения и желанието за диверсификация на резервните активи през 2015 г. доведоха до ръст на нетните покупки на злато от страна на централните банки до 483 тона, което е второто най-високо годишно ниво от края на златния стандарт, посочи през миналата седмица FT в свой анализ.

Стойне Василев обаче не очаква страни като Русия и Китай да попълват златните си резерви със същите темпове, както досега. „Всички тези фактори – геополитическите развития, силният долар, заедно с отрицателните лихви и ниската инфлация няма да позволят цената на златото да се повишава“, прогнозира той.

Има и фактори, които обуславят постоянното търсене на злато, посочва Иванка Василева. „Златото е ограничен природен ресурс, с множество физически предимства като например много висока плътност и изключителна ковкост. Има добра приложимост в множество сектори и е основен материал в бижутерската промишленост. Инвестиционното злато е интересен финансов инструмент с дългосрочен характер“, обяснява тя.

Ролята на петрола

На въпрос каква е взаимовръзката между нестабилния петролен пазар и цената на златото Димо Стефанов посочва, че нестабилността на активите въобще се дължи на политиката на лесни пари, която ребалансира относителните цени в икономиката.

„Когато стане ясно, че реалната икономика не подкрепя политиката на централните банки, има ново пренареждане на цените. В този ред на мисли цените на петрола и златото са свързани, но те показват две страни на една и съща монета“, казва той.

Стойне Василев посочва, че в исторически план цената на златото „следва“ тази на петрола и в последните години тази зависимост важи с пълна сила. Един от основните фактори за рязкото свиване в цената на петрола е отказът на страните производителки да намалят добива. „От друга страна, развитието на технологиите позволи намаляването в разхода на гориво, а и нестабилността на международните пазари води до изоставащо търсене спрямо предлагането на „черното злато“. Това води до спада в неговата цена, а това от своя страна влияе и върху цената на златото“, казва Василев.

Според Иванка Василева нестабилността на петролния пазар дава позитивно отражение и повишение на интереса към инвестиции в злато. „Закупуването на благородния метал с цел съхраняване на средства е подходящо при дългосрочни намерения и е свързано с притежание на физическа наличност. Покачването на цената на златото в последните месеци привлича повече инвеститори, които търсят сигурност за доходите си“, пояснява тя.

Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 18 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Златото като пари има едно свойство, което валутите нямат. То си има собствена, присъща стойност. Едно време като си продаде стоката слагаш златните парички в кисийката и носиш стойноста на тази стока навсякъде със себе си. Където и да отидеш по света, можеш да използваш тази стойност за размяна.Днес, светът е така организиран, че някои валути са КАТО пари. Такава валута е $. Американците никога няма доброволно да се откажат от това свое завоевание.Може и така - валути вместо злато. Има си много удобства, но има и един основен недостатък - издателят на съответната валута я обезценява непрекъснато и поради това валутата не е хранилище на стойност а само разменно средство.Така ми изглеждат на мен нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
За мен златото е било и остава вид пари. Средство за размяна. Хубаво е да имаш от него, хубаво е да си спастрил и някой долар и еврак да се подмята, та дори и българския лев, към това да се добави и някое инвестиционно имотче.НО!!! - Всичко опира само до едно, като си купувал тези активи, да си избрал правилния момент. То като с мадамите, за да се случат нещата, трябват - пари, ситуация и време ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 8 години
и кво ни каза с този първомайско лозунг ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Айде купувайте си доларчета и ни оставете на мира.Не случайно 1% от световното население държат "финансови активи", колкото всичките останали 99% взети заедно.Дръшайте си печатарската хартия и не ни занимавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 8 години
прав си, колкото си по близко до каменната ера, толкова по умен си ... незнам що ни трябваше тоя ток даже, за доброто на човечеството може да се самовзривиш пред някой от американските тецове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
не бе отказах се вече, то да е *** да ви го набия, ама акъл няма как да стане насила...иначе ОК, утре махаме парите, кава е алтернативата според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 19 rate down comment 1
scott
преди 8 години
цъ! Тва го казват адвокатите и подобни....които са начетени, но на са умни. Един умен човек би ти казал: днешната цивилизация ще се разпадне поради увеличаващата се сложност на машинациите необходими за поддържане на стандарта на живот. Един войн би сринал всичко това НЕЗАБАВНО! А един дзен будист, дори би го направил за забавление.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 8 години
последните ти писания ги оставям без коментар ... няма смисъл, все едно да обяснявам на Амиш кви са предимствата да имаш ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ще четър, те един пост от три реда не могат да прочетът без да сбъркат ... кво остава цяла книга. По якото е че твърдят едно, а като почнат леко да разсъждават логиката им отива в противоположната посока и пак си твърдят старото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 8 години
баш подробностите имат значение, а не общите приказки дето си написал .... щото общи приказки всеки може да говори ... умните са казали че Дявола се крие в детайлите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още