IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ах, тези трудни прогнози... Каква ще бъде съдбата на златото през 2016 г.?

След три поредни годишни понижения днес златото е една от най-добре представящите се суровини. Investor.bg събра мнения на български експерти за тенденциите

08:19 | 08.04.16 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„В световен мащаб около 50% от пазара на злато се падат на производството на бижута, около 17% на индивидуални инвеститори, 19% на централните банки и около 10% на технологичните компании, които използват злато в производството си“, посочва Стойне Василев. Засиленото търсене от страна на централните банки през последните години обаче е за сметка на индивидуалните инвеститори, които се ориентират по-скоро към продажби.

„Намалява и делът на златото в производството, докато търсенето на модната индустрия е относително постоянно“, отбелязва Василев.

На същото мнение е и Димо Стефанов от Tavex. Той допълва, че истинските двигатели на физическия пазар са институционалните инвеститори и индивидуалните инвеститори.

Златните сертификати

Стефанов посочва още, че цената на златото, която обикновено се коментира, е цена на златни сертификати, които на практика не са на 100% покрити със злато. „Ръстът в търсенето на физическо злато поставя тази система на златно банкиране с частичен резерв под допълнителен риск, който може в един момент да се реализира и създаде предпоставка за по-голям ръст на цената на физическото злато. На практика през последните години търсенето на физическо злато не е спирало. Колкото по- силно е търсенето на физическия пазар, толкова по-голям е натискът върху хартиения и цената няма как да не расте, защото банките са принудени да свият издаването на непокрити златни сертификати“, обяснява той.

Пъзел от благородни метали

 

Що се отнася до взаимовръзката между пазара на злато, от една страна, и на други ценни метали като сребро и платина например, ключов момент според експертите е, че те се използват и в индустрията. 

„Ръстът в цените на златото от началото на 2016 година повлия и върху котировките на платината, които достигнаха 26-годишен максимум. Търсенето на метала се дължи особено на бурното развитие на екологичните дизелови двигатели в Европа, в които платината се използва като катализатор“, казва Стойне Василев.

Той посочва индикатор с над 4000-годишна история, а именно съотношението между цената на златото и среброто. В исторически план той се е движил между 10:1 и 100:1, като интересен факт е, че в периоди на криза и нестабилност съотношението е било винаги над 75:1. Към момента това съотношение е над 81:1.

Според Димо Стефанов заради индустриалната употреба на метали като среброто и платината инвестицията е малко по-сложна и малко по-рискова. „При среброто, например, индустриалната употреба е над 60%, а инвестиционната - около 20%. При евентуален срив на пазарите кое ще надделее? Трудно е предвидимо. Но решението в какво да инвестираме е свързано с рисковия ни профил, така че ако сте склонни да помете по-голям риск, и наградата в края може да бъде по-голяма“, посочва той. 

„Цената на златото винаги дава отражение и при среброто и платината“, смята Иванка Василева. Тя отбелязва, че платината е „стратегическа стока“ и интерес към нея основно проявяват на държавно ниво от САЩ и Русия например. Среброто пък е достъпно ценово за по-голям брой клиенти. „Позитивът при среброто е, че поради своята ниска цена може да поеме по-висока стъпка на процентно повишение“, казва Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 0 rate down comment 0
makama
преди 8 години
Понеже се все пак се пише за пари, валути, злато...Изказвам моите знания за някой понятия : Парите е - средство за обмен на стоки и услуги между хората.Валута - това са финансовите единици на една държава, печатани и контролирани от Централна банка/банки или ПравителствоЗлато - метал, без значително приложение в индустрията, използван основно в бижутерията, чието световно производство е в неголямо количество, сравнено с другите метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 8 години
Днес имам свободно време и прочетох цялата дискусия.....Развесели ме ....Да - има много истини в написаното .... особено погледнато от различни посоки.Но определено нивото на пишещите е кошмарно ниско. малко смисленост - много дребнаво заяждане....На мен обаче ми се дискутира по същество.Основната тема е - Съдбата на златото през 2016Аз искам за получа смислен отговор от лице, което декларира, че отговаря на елементарни изисквания :1. няма кредити2. притежава на свое име повече от две жилища в София.3. притежава някъде повече от 200 декара ниви4. притежава поне 15 унции злато...5. притежава влогове в банки повече от 30 000 лева6. притежава поне две коли - над 5 години и под 15 години7. изкарва повече средства от колкото харчи8. относително здраво е вашето семействоВъпрос : Ако имате в Банката други свободни например 30 000 лева, заслужавали се да се купува злато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
а бе баце...то на теб всички така ти говорят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
хахаха, фундамент е за него, нали се храни от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Ти буквално си неизчерпаем извор на мъдрост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
е чак пък собственият му *** да е фундаментално понятие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 17 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Незнам кой е син, зелен или червен, но 1 унция от жълтото, след 5,10,50г. пак си е една унция жълто. Хайде сега това ми го кажи и за зеленото - стойността на стоките в, която и да е валута. Например с 1$ преди 5,10,50г. си купул кошница от продукти, а сега с 1$ неможеш си платиш Метрото в Сашово, какво да говорим за ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 15 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Друже, да не са те пуснали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 19 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Друже, в тази тема демонстрираш абсолютна неграмотност. Не правиш разлика между пари и валути, не правиш разлика между пренасяне на стойност и съдържание на стойност, не правиш разлика между цена и стойност и най-важното - не правиш разлика между дупка в земята и собствения си ***. Това са фундаментални понятия, без тях не можеш да водиш никакъв разговор, камо ли пък спор. Това не е страшно, но влизаш с бутонките в темата и само хвърляш чимове, без да знаеш къде е вратата. Правиш терена да изглежда, като че ли има мач от вътрешното първенство на Афганистан - играта е в маково поле и играчите са изшмъркали очертанията на игрището, а вратарят на губещите стреля със "Стингър" по съдията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 1
Hermes73
преди 8 години
Цената на златото много ще зависи от движенията на фондовия пазар,при големи сривове ще се повиши с колко е труден за отговор въпрос,предвид цялостната картина в света не очаквам нива под 1100-1150$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още