IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi очаква петролът да поскъпне до 70 долара за барел до края на годината

И при петрола, и при медта прогнозите за по-високи цени се дължат на скоростно ребалансиране в рамките на годината

16:44 | 22.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестиционната банка Citigroup запазва бичите си нагласи за суровия петрол и медта през 2017 г. Според експертите европейският бенчмарков сорт петрол Брент ще поскъпне до около 70 долара за барел, а медта – до 7 000 долара за тон в края на тази година. И при двете суровини очакванията за по-високи цени се дължат на „скоростно ребалансиране в рамките на годината“, пише екипът начело с Едуард Морз, глобален директор на звеното за проучвания на пазарите на суровини в Citi.

“Освен това инвеститорите, които имат суровини в портфолиото си, се стараят да го разнообразят предвид факта, че ключови суровини вече не са в стабилна положителна или отрицателна корелация с акциите, облигациите или щатския долар”, пише в бележката на Citi до клиентите й. 

Добрата оценка на Citi, поне що се отнася до суровините, е добра новини за хедж фондовете и компаниите, управляващи активи, които са заложили, че петролът ще поскъпва. Миналата седмица те увеличиха нетните си дълги позиции върху Брента до най-високото ниво, откакто през 2011 г. е започнала да се води статистиката.

Citi повишава краткосрочната си прогноза за цената на Брента с 5 долара до 55 долара за барел през първото тримесечие на 2017 г. и с 2 долара до 56 долара през второто тримесечие, отчасти защото инвеститорите поддържат бичите нагласи. Морз казва, че като цяло банката очаква Брентът да се движи в рейндж между 60 и 65 долара за барел тази година.

Що се отнася до американския лек суров петрол, анализаторите от Citi очакват средна цена от 53 долара през първото тримесечие, 54 долара през второто, 57 долара през третото и 62 долара до края на 2017 г.

„Случаят с медта е по-несигурен, защото индустриалният метал е свързан с дългосрочна динамика на предлагането, която включва не мобилизирането на капитал, но и липсата на тръбопроводи или руди, по-богати на мед“, пише в бележката на Citi.

В коментар от 19 февруари банката посочва, че цените може да се повишат над 8 000 долара за тон преди края на 2020 г. заради евентуално по-високо търсене от страна на Китай и влиянието на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 5
ДХДО
преди 7 години
Я ни припомни, април месец лани, кога сената беше 43 усд, не раздуваше ли, че години наред няма да видим цени извън диапазона 43-48 усд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Хвърля боб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Kosto
преди 7 години
Kaк пък ги смятате от днес за края на годината при толкова неизвестни в тези напрегнати времена? Преди десетина години Голдман Сакс при цена 150,-$ обявиха, че нямало вече път надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още