IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на глобалните разпродажби на капиталовите пазари*

Златото с незабавна доставка достигна тримесечен връх, след като поскъпна с 0,27% до 1237,07 долара за тройунция

10:00 | 25.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в четвъртък сутринта в условията на глобални разпродажби на капиталовите пазари, след като щатските акции отчетоха най-големите си дневни спадове от 2011 г. насам, а бенчмаркът Dow Jones изтри целия си ръст за годината, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поевтиняват с 0,57% до 66,44 долара за барел. При сорта Брент понижението е с  0,54% до 75,76 долара за барел.

„Низходящата тенденция на петролните пазари се подхранва от опасенията за евентуално намаляване на търсенето в контекста на рязкото поевтиняване на акциите“, коментира Лукман Отунуга, анализатор в FXTM.

Пазарите бяха сериозно засегнати през този месец от редица притеснения, включително свързани с търговската война, обезценяването на валутите на развиващите се пазари, нарастващите разходи по заемите и доходността по облигациите, както и бюджета на Италия.

Американският суров петрол е поевтинял от началото на месеца с 10%, а Брент – с 9%.

Пазарите са изнервени и заради наближаващите санкции срещу иранския износ на петрол, които ще влязат в сила на 4 ноември.

Под натиска на Вашингтон китайските петролни компании Sinopec и China National Petroleum не са поръчвали никакъв петрол от Иран за ноември поради опасения, че нарушаването на санкциите може да засегне глобалните им операции.

Китай е най-големият клиент на Иран по отношение на вноса на „черно злато“.  Спирането на доставките означава, че много рафинерии ще трябват да търсят алтернативи.

Част от недостига би могъл да бъде компенсиран от САЩ, където производството и запасите са на високи нива.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха през миналата седмица за пети път подред на седмична база, нараствайки с 6,3 млн. барела до 422,79 млн. барела. Данните са на  Администрацията за енергийна информация. Производството запазва нивата си от 10,9 млн. барела на ден, което малко под рекордните 11,2 млн. барела, достигнати в началото на октомври.

Междувременно златото с незабавна доставка достигна тримесечен връх, след като поскъпна с 0,27% до 1237,07 долара за тройунция. Среброто и платината повишават цената си съответно с 0,74% и 0,34%. Медта обаче поевтинява с 0,91%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,13% до 96,23 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,10% до 112,15 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,17% до 0,7072 долара.

*Информацията е актуална към 9:20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още