IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след новите призиви на Тръмп към ОПЕК*

Петролните пазари са оптимистично настроени през последните две седмици и заради развитието около търговското споразумение между САЩ и Китай

09:56 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поевтинява във вторник, увеличавайки загубите си от предишните сесии с около 3%, след като американският президент Доналд Тръмп призова ОПЕК да спре усилията си за повишаване на цените, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI отчитат спад в цената си от 0,34% до 55,29 долара за барел за контракти с доставка през април. Понижението при сорта Брент е от 0,06% до 64,72 долара за барел.

Според анализатори САЩ, които са най-големият потребител на петрол в света, се противопоставят на скорошното покачване на цените, което беше подкрепено от ограниченото производство от страна на големи износители. Брент поскъпна с 8 процента в периода от 8 до 22 февруари.

Тръмп изрази загриженост относно цените на петрола и повтори предишните си призиви към Организацията на страните износителки на петрол да поддържа цените балансирани.

Освен това според анализаторите петролните пазари са оптимистично настроени през последните две седмици и заради развитието около търговското споразумение между САЩ и Китай.

Техническият анализатор на Ройтерс Ван Тао заяви във вторник, че американският суров петрол може да тества подкрепа на ниво от 54,39 долара за барел, като пробив под това ниво би довел до понижение до 53,18 долара за барел.

ОПЕК и някои производители извън картела, включително Русия, се договориха в края на миналата година да намалят производството си с 1,2 млн. барела дневно, за да предотвратят свръхпредлагане.

Но анализаторите отбелязват, че докато Тръмп се опитва да намали цените, то санкциите на САЩ срещу износителите на петрол Иран и Венецуела са допринесли за неодовнашното поскъпване и осигуряват възможност за подкрепа на цените.

Но когато Вашингтон отново наложи санкции срещу износа на ирански петрол през ноември, той и освободи осем от вносителите на „черно злато“ от обхвата на санкциите за период от 180 дни. Период, който обаче приключва през май тази година.

Междувременно на стоковите пазари златото също отстъпва с 0,08% до 1328,5 долара за барел. Среброто и медта поевтиняват съсответно с 0,02% и 0,17%, докато платината поскъпва с 0,17%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 96,41 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,23% до 110,80 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,17% до 0,7155 долара.

* Информацията е актуална към 9:21 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още