IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да поднови износа на пшеница, ако сеитбата върви добре

Кабинетът по всяка вероятност ще обсъди дали може да премахне изискването за лиценз на доставчиците

17:41 | 28.03.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Украйна може да облекчи ограниченията си за износа на пшеница още следващия месец, ако се види, че пролетната сеитба напредва достатъчно. Въпреки това капацитетът за износ остава ограничен, като някои пристанища остават затворени заради сраженията, съобщават властите в страната, съобщава Bloomberg.

Кабинетът по всяка вероятност ще обсъди дали може да премахне изискването за лиценз на доставчиците, за да се продава пшеница в чужбина през април, след като направи оценка за евентуалната реколта и гарантира, че тя ще е достатъчна за гарантиране на нуждите на страната, каза Тарас Качка, заместник-министър на икономиката в интервю за Bloomberg News.

През март правителството въведе лицензите, за да ограничи износа на основни земеделски суровини като пшеница, царевица, слънчогледово олио, птиче месо и яйца след инвазията на Русия от края на февруари. Ограниченията върху износа на царевица и слънчогледово олио обаче бяха премахнати миналата седмица, тъй като страната се е запасила с достатъчно количества, а земеделските производители се нуждаят от нови средства за поддържане на дейността си.

„Надяваме се, че ще можем да подновим износа и за пшеницата“, каза Качка. „Сеитбата започна и, да стискаме палци, ще е възможно най-добра. Щом веднъж видим каква ще е прогнозата за тазгодишната реколта и какви ще са нашите местни резерви, ще вземем балансирано решение“, коментира той.

Според изчисления на земеделското министерство размерът на земята за посеви може да намалее с 30 до 50 процента спрямо миналата година.

Друго препятствие за Киев е как да бъдат доставяни културите, тъй като повечето от южните пристанища в страната са блокирани от руски сили в Черно и Азовско море. Но дори и при такива условия, доставчиците са успели да изнесат над 1 млн. тона царевица и 300 хил. тона пшеница от началото на март, посочва Качка.

Правителството в Киев обмисля пренасочване на износа към пристанища под украински контрол близо до границата с Румъния, откъдето товарите могат после да отидат още на запад през Дунав. Проблемът обаче е с украинските железници, които могат да пренасят само няколко хиляди тона месечно при сегашните условия и това е много под обемите, които обикновено могат да бъдат изнасяни през пристанищата, по данни на компанията за пазарни проучвания UkrAgroConsult.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Поне се информирайте в какъв тип боеприпаси и защо се ползва обеднен уран Само като жокер - това не са авиационните бомби нито ракетите въздух повърхност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бомбени килими в Сърбия?! Абе ейй, копейниците сте супер наглеци и лъжци! Какви бомбени килими в Сърбия, бе, тpoл вмирисан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
все си мисля , че ако америка беше на мястото на Русия , с бомбените си килими от обеднен уран / справка Сърбия /, темата сеитба , хеле па износ на жито въобще нямаше да се коментира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Аха всичко е наред ама ще засем 30 до 50 % по малко а, нямаме и пристанища от където га го изнесем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 2 години
Заводите в Мариопол са пострадали от бомбардировките , доменните пещи и коксово химическият завод са загасени . Скоро от там желязо не чакайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
демократична.... расте 2 пъти в годината... ае *** от яд сега! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Каква е тая пшеница дето сега я сеят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Ако подновят и износа на желязо, ще е още по-добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
БРАВО НА УКРАЙНА- да са живи и здрави всички украински граждани, да спечелят руската агресивна война на територията си и да продължават да изнасят жито. Така и трябва да бъде- руския нацист- натикан в ъгъла, в невъзможност да използва руското енергийно оръжие- руския газ и нефт- за финансиране на руската война в Украйна. Добре е, че украинките дойдоха с децата си в България- един милион пъти по-добре за България у нас да има майки с деца, отколкото войнолюбиви руснаци- мъже, чието единствено щастие в живота е да наблюдават с кеф как руските ракети изтребват мирно украинско население в Украйна. Не ни трябват тук руски терористи, руски нацисти и руски войнолюбци... Айде сега- войнолюбивите руснаци- поехали домой, со кротце со благо, да не стане кютек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Източните земи преди да се засеят се разминират. За западните не знам как ще е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още