IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за предлагането тласнаха цените на петрола над 120 долара за барел*

Възстановяването на търсенето от Китай може допълнително да оскъпи суровината, смятат експерти

10:13 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола продължава да се повишават до над 120 долара за барел във вторник, докато инвеститорите преценяват ситуацията около предлагането и възстановяването на Китай от пандемичната обстановка, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,92%, или 1,13 долара, до 123,40 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,89%, или 1,08 долара, до 122,01 долара за барел, след като в понеделник сортът поскъпна с 0,2%.

petrol petrol

Предлагането продължава да е значително по-затегнато спрямо други рецесионни периоди, а цените може да издържат на възможно икономическо забавяне, каза петролният експерт и заместник-председател в S&P Global Inc. Даниел Йергин.

Възстановяването на икономиките и затегнатостта на петролния пазар доведоха до почти 60% ръст в цената на "черното злато" тази година. Войната в Украйна ускори инфлацията, оскъпявайки всичко от храните до горивата.

Междувременно възстановяването на търсенето от Китай - най-големият вносител на суровината в света - след края на пандемичната обстановка допълнително ще затегне пазара и ще избута цените нагоре.

Ситуацията с предлагането е "много тънка", каза още Йергин, според когото производители като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства не разполагат с достатъчно свободен капацитет, за да направят голяма разлика. Белият дом подготвя посещението на американския президент Джо Байдън в кралството, но отхвърли идеята, че то ще е основно за разговори на тема производството на "черно злато".

"Като цяло, перспективите остават положителни, като се има предвид затегнатостта", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV в Сингапур. "По-затегнат пазар също така означава, че има потенциал за по-висока волатилност", допълни Патерсън.

Някои купувачи в Азия прибягват до петрол от Близкия изток по-рано от обикновено на директния пазар, което е още един сигнал за силното търсене и затегнатостта на пазара. Активността на спот пазара, която обикновено нараства след публикуването на официалните продажни цени, започна още преди Ирак, Кувейт и Иран да направят своите изявления.

*Към 09:41 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Вече на 130 долара ще почнем ли да наказваме Путин? Или на 140? Може ли да напишете една статия колко трябва да поскъпне петрола, за да накажем здравата Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още