IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото забавяне на промяната е най-лошият сценарий за пазарите

И по-силните, и по-слабите икономически данни ще накарат Федералния резерв да запази монетарните стимули, смятат от Rabobank

17:35 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Голямото забавяне на промяната е най-лошият сценарий за пазарите

Докато инвеститорите се настройват за месечното заседание на Федералния резерв на САЩ на фона на допълнителни сигнали че централната банка може да започне да свива монетарните си стимули, стратег в Rabobank предупреждава, че пазарите може да стигнат до „забавяне на промяната“, ако новите данни за американската икономика оправдаят очакванията, съобщава CNBC.

Несигурността по отношение на момента, в който Фед може да започне да свива монетарните си стимули, доведе до значителна волатилност на финансовите пазари през последните седмици. Инвеститори бяха заложили на по-висока доходност чрез продажбата на американски държавни облигации, но ако икономическите данни се окажат под очакванията, може и да понесат загуби.

„Всички знаем, че Фед е принципно пристрастен към разхлабване. Въпреки всичко, което може да кажат в протокола от заседанието, увеличавайки или намалявайки стимулите спрямо настоящия им размер, ние сме наясно, че те не смятат да ги увеличават. Така че всичко опира до скоростта, с която ще действат“, заяви Лин Греъм-Тейлър, стратег за активите с фиксиран доход в Rabobank.

Всъщност едни слаби данни ще подкрепят спекулациите, че Фед ще запази вливането на ликвидност, което на свой ред ще подсили всички класове активи, пишат от Rabobank в съпътстваща изявлението бележка.

„Макар че на пръв поглед идеята, че рисковите активи се подкрепят от слабите данни, изглежда по-скоро парадоксална, тя може да бъде обяснена с факта, че фундаментите са от слабо значение като индикатори за активността и са по-скоро измерители за ликвидността, като се има предвид, че ликвидността може да се приеме за ключов двигател на цените на активите“, добавят от банката.

Силните данни също би трябвало да успокоят опасенията, че Фед може прекалено бързо да свие стимулите, твърдят от кредитната институция. Този сценарий подкрепя варианта с „голямата промяна“, който бе възобновен през първата половина на годината и предвижда прехвърляне от държавните облигации към акциите.

Но едно тресавище от данни, близки до или малко над очакванията, може да натежат върху апетита към риск, отразявайки се в по-слаби акции и разширяване на периферните спредове. Те могат да натежат и върху американските държавни ценни книжа и германските държавни облигации, твърдят от Rabobank.

„Този би бил най-лошият възможен сценарий, що се отнася до перспективата, и следователно е това, което бихме определили като „голямото забавяне на промяната“, изтъкват оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още